Gemeente Den Haag

Op de plek van de woonwagenlocatie Escamplaan wil de gemeente zeventig woningen laten bouwen. Hiervan moet de helft bestaan uit sociale huurwoningen en de andere helft uit vrije sector koopwoningen.

Het gaat daarbij om verschillende typen eengezinswoningen die zorgen voor een eigen karakter van de buurt, maar die wel aansluiten op de al bestaande nabijgelegen woningen. Dat blijkt uit een eerste verkennende stedenbouwkundige studie die heeft geleid tot een Nota van Uitgangspunten Escamplaan, die het college van burgemeester en wethouders dinsdag 6 november heeft vastgesteld.

In de studie wordt ook overwogen om de bestaande geluidswal langs de Escamplaan door te trekken tot aan het bedrijventerrein Dekkershoek en onderzocht zal worden om in deze wal woningen of parkeerplaatsen te maken. Verder denkt de gemeente bij de sociale huurwoningen aan ouderen en starters als mogelijke doelgroepen.

Volgens verantwoordelijk wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) heeft de studie een goed fundament gelegd voor een geslaagde herontwikkeling: De studie biedt een goed inzicht en sterke ingrediënten om tot een passend plan te komen voor de herontwikkeling van dit gebied.

De gemeenteraad gaf in 2006 akkoord om het woonwagencentrum aan de Escamplaan om te vormen tot woningbouwlocatie. Dit als onderdeel van het beleid om het aantal standplaatsen voor woonwagens in de stad geleidelijk aan te verminderen.

Inmiddels heeft de raad ook ingestemd met het Plan van Aanpak en het Sociaal Plan voor de verhuizing van de huidige bewoners van de 59 woonwagens naar een andere standplaats of een woning. Om de bouw van woningen mogelijk te maken zal het bestemmingsplan worden gewijzigd. Daarnaast gaat de gemeente de komende tijd de studie uitwerken tot een plan. Rond maart 2008 wil de gemeente het plan presenteren voor ideeën en reacties van belangstellenden.