Ingezonden persbericht


Persbericht
Diemen, 6 november 2007

Intel heeft het Veiligste Magazijn van Nederland

Het distributiecentrum van Intel op Schiphol-Rijk is vandaag uitgeroepen tot het Veiligste Magazijn van Nederland. De jury verkoos de fabrikant van computeronderdelen boven Intervet in Boxmeer en Akzo Nobel Coatings in Wapenveld. Intel kreeg de prijs uitgereikt tijdens de Dag van het Magazijn, een initiatief van Randstad, VTL, BMWT en Transport+Opslag.

De jury onder leiding van prof.dr.ir. Jos Vermunt was vooral onder de indruk van de grote mate waarin Intel aandacht besteedt aan veiligheid en gezondheid. In het dc wordt bijna niets aan het toeval overgelaten. Op de magazijnvloer van Intel worden medewerkers voortdurend gewaarschuwd voor onveilige situaties. Metershoge doeken geven in woord en beeld instructies voor veilig werken. Heldere belijning op de vloer laat zien waar magazijntrucks en voetgangers wel en niet mogen komen. Op kruispunten van rijbanen zijn stoptekens aangebracht. Magazijnstellingen zijn voorzien van vlonders en gaaswanden aan de achterzijde. Bij alle werkplekken zijn heftafels gemonteerd. Naast de trappen hangen zelfs bordjes waarop staat dat mensen één hand aan de trapleuning moeten houden.

Voorlichting
Uiteraard besteed Intel ook veel aandacht aan training en voorlichting van de 200 medewerkers met in totaal 42 verschillende nationaliteiten. Alle magazijnmedewerkers hebben na hun aanstelling zeven verschillende veiligheidstrainingen ondergaan. Alle chauffeurs krijgen aparte trainingen voor elk type magazijntruck. Aan het begin van elke werkdag wordt in een start-up meeting nadrukkelijk aandacht besteed aan veiligheid. Ook de gezondheid krijgt aandacht van Intel, onder meer in de vorm van speciale campagnes over stoppen met roken en gezond eten.

5.000 euro
Dankzij al deze maatregelen is de jury ervan overtuigd dat bij Intel de veiligheid het best is verankerd in de dagelijkse operatie. De jury waarschuwde Intel zelfs dat het niet te ver moet doorschieten in de toepassing van veiligheidsmaatregelen. Het is immers van het grootste belang dat alle veiligheidsmaatregelen door de mensen op de vloer volledig worden gedragen. Henk Heusdens van Intel krerg de prijs van 5.000 euro uitgereikt uit handen van juryvoorzitter prof.dr.ir. Jos Vermunt, de winnaar van vorig jaar. Intel dient dit bedrag te besteden aan verdere versterking van de veiligheid in het magazijn.

Dag van het Magazijn
De prijs werd uitgereikt tijdens de Dag van het Magazijn. Dit congres over veilig en gezond werken in magazijnen en dc's is net als de prijs een initiatief van Randstad, VTL, BMWT en Transport+Opslag. Het evenement telde maar liefst vijftien workshops op het gebied van veilig en gezond werken, verzorgt door instanties en bedrijven als TNO, Arbeidsinspectie, Interpolis, Groenewout en Buro voor Fysieke Arbeid.

Alexander Sakkers
Het congres opende met een rede van Alexander Sakkers, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN). Hij stelde dat het niet langer de vraag is of bedrijven iets doen aan veiligheid in magazijnen, maar hoe ze dat doen. "Jurisprudentie leert dat de werkgever altijd verantwoordelijk is. Goed werkgeverschap loont", sprak Sakkers tot de bijna 200 toehoorders. Sakkers vertelde dat TLN bezig is met het opstellen van een arbocatalogus voor logistieke bedrijven. Gelukkig besteden steeds meer bedrijven aandacht aan ergonomie en de aanschaf van hulpmiddelen. "Dit wordt niet meer gezien als een kostenpost, maar als een investering in mensen", aldus Sakkers.


---