Gemeente Delft

Ouderen in Delft krijgen betere Bijstand

Bijstandsgerechtigden van 65 jaar of ouder, hoeven voortaan nog maar bij één in plaats van bij twee loketten het AOW-pensioen en de bijstand aan te vragen. De gemeente Delft en de Sociale Verzekeringsbank willen door deze administratieve lastenvermindering en transparantere werkvorm de drempels om (aanvullende) bijstand aan te vragen, wegnemen. De gemeente draagt de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand aan ouderen daarom per 1 januari 2008 over aan de Sociale Verzekeringsbank.

Bijstandsgerechtigde ouderen ontvangen straks maandelijks één geïntegreerd bedrag en één jaaropgave. Gegevens worden nog maar één keer opgevraagd en gecontroleerd. Deze algemene bijstand is voor personen van 65 jaar en ouder én hun partner. Ook als de partner jonger is dan 65 jaar zorgt de Sociale Verzekeringsbank voor de uitkering.

Niet alle ouderen hebben recht op een volledige AOW-pensioen. Als het inkomen onvoldoende is, kan een oudere een aanvullende uitkering ontvangen uit de Wet Werk en Bijstand.

Op dit moment zijn er in Delft ongeveer 275 personen die een aanvullende WWB-uitkering ontvangen, terwijl de gemeente schat dat veel mensen er recht op hebben maar er (nog) geen gebruik van maken.

Noot voor de redactie (