Gemeente Rotterdam

Nederland heeft de beste haveninfrastructuur van Europa. Dit stelt het World Economic Forum in The Global Competitiveness Report 2007-2008 dat onlangs verscheen. Wereldwijd komt de natte infrastructuur van Singapore als beste uit de bus. Nederland staat op twee, gevolgd door Hongkong.

Miljarden
De huidige infrastructuur dankt zijn niveau vooral aan de grote investeringsprojecten in Rotterdam tussen 1992 en 2005. Er werden miljarden besteed aan (spoor)wegen (A15, Havenspoorlijn/Betuweroute), terminals (inrichting Maasvlakte, herontwikkeling Waal-/Eemhaven), raffinage/chemie en tankopslag (o.a. Shell, Eastman, Lyondell, Bayer, Esso).

In de periode 2006-2013 nemen de investeringen nog verder toe, tot boven de 10 miljard. Zo trekt de rijksoverheid een 2 miljard uit voor verbetering en capaciteitsvergroting van de wegcorridor Maasvlakte-Vaanplein. Het Havenbedrijf Rotterdam besteedt 1,2 miljard aan onderhoud en uitbreiding van wegen, kades, veiligheid, milieu, IT-systemen etc. Voor investeringen door het bedrijfsleven staat de teller op ongeveer 6 miljard. Dit bedrag loopt nog aanzienlijk op door grondige moderniseringen van raffinaderijen, bouw van fabrieken voor biobrandstoffen en containerterminals.

Naast dit alles wordt de Tweede Maasvlakte aangelegd voor ongeveer 3 miljard.

Bron: Bestuursdienst, 07-11-2007