FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: fabrieken Unilever staken nog steeds

Ondanks het gisteren bereikte onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao, wordt er bij de Unilever-fabrieken nog steeds gestaakt. De reden hiervoor is dat Unilever nog geen handtekening heeft gezet onder het akkoord.

Volgens Lucas Vermaat, vakbondsbestuurder van FNV Bondgenoten, probeert Unilever in de media de indruk te wekken dat het niets heeft hoeven toegeven, maar is dit allerminst het geval. "Unilever is in grote leveringsproblemen gekomen door de staking en daarom is uiteindelijk een heel goed resultaat bereikt."

De vakbondsbestuurder constateert tevens dat Unillever doet alsof de sluiting van de drie Nederlandse fabrieken al vaststaat, maar de vakbonden hebben juist met Unilever afgesproken dat dit niet perse het geval hoeft te zijn. Vermaat: "Afgesproken is dat de OR'en in samenwerking met de vakbonden alternatieve plannen kunnen gaan ontwikkelen om de fabrieken open te houden."

"Het lijkt erop dat Unilever het akkoord als een overwinning wil presenteren, maar het concern heeft zichzelf eerder in de voet geschoten. Het persbericht dat Unilever gisteren stuurde heeft de werknemers zo boos gemaakt dat de staking onverminderd doorgaat. Hoe sneller Unilever het akkoord ondertekent, hoe eerder het werk kan worden hervat", aldus Lucas Vermaat

In het persbericht meldt Unilever dat er een fonds komt waaruit individuele `bonussen' worden betaald voor werknemers die meewerken aan een beheerste sluiting. Een voorwaarde voor dit fonds zou zijn dat het adviestraject met de ondernemingsraad uiterlijk midden december 2007 is afgerond. Zo niet, dan vervalt de bonus.

Volgens Vermaat klopt hier niets van en zijn dergelijke voorwaarden ook niet gesteld. "Voorlopig moet er nog van alles worden onderzocht en dit kan tot andere uitkomsten leiden", aldus Lucas Vermaat. "Het is onzinnig om de schadevergoeding te koppelen aan het meewerken aan een snelle sluiting."

Indien er tot sluiting van de fabrieken in Delft, Loosdrecht en Vlaardingen wordt overgegaan, komt er 25 miljoen euro bovenop de gebruikelijke schadevergoeding ter beschikking. Dit geld zal door de ondernemingsraden en vakbonden worden verdeeld en kan ook worden aangewend om werknemers met een zwakkere arbeidsmarktpositie aan een nieuwe baan te helpen. "Maar het kan ook worden gebruikt om bijvoorbeeld een nieuw bedrijf te beginnen of eerder met pensioen te gaan", aldus Vermaat.

FNV Bondgenoten vindt dat medewerkers niet de dupe mogen worden van reorganisaties of sluitingen die worden ingegeven door winstmaximalisatie. Het akkoord met Unilever is het eerste waarin dergelijke verregaande afspraken zijn gemaakt. Volgens Vermaat is de staking tot op heden succesvol. "We hebben 26 dagen moeten staken voordat dit akkoord er lag, maar dat is de moeite waard geweest. Op het resultaat wat er nu ligt kunnen de stakers trots zijn."

Behalve forse schadevergoedingen in het geval van sluiting is er ook een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Er zijn afspraken gemaakt over een loonsverhoging van in totaal 6,5%, een ontslagverbod en volledige loondoorbetaling van arbeidsongeschikte medewerkers en het in vaste dienst nemen van uitzendkrachten.

---