Gemeente Hengelo

Plannenmakers leggen hun visie op Lange Wemen voor

De Hengelose binnenstad krijgt een krachtige impuls door de uitvoering van het project Lange Wemen. Dit project omvat de bouw van een nieuw stadskantoor, de modernisering van Thiemsbrug, de aanleg van een horecaplein en de bouw van 300 woningen. Dinsdagavond 6 november, presenteerden de vier partners: de gemeente Hengelo, St Joseph Wonen, Giesbers Vastgoed en AM, hun ideeën voor de stedenbouwkundige opzet aan belanghebbenden, bewoners en omwonenden van het gebied. De ideeën zijn een voorloper van de nota van uitgangspunten die begin 2008 verschijnt. In die nota worden de plannen verder uitgewerkt.

In de visie zijn de eerste mogelijkheden uitgewerkt voor een tweelaagse ondergrondse parkeergarage voor circa 1500 autos, een stadskantoor voor 600 ambtenaren en een groter winkelcentrum Thiemsbrug. De plannenmakers willen sfeer in het gebied creëren door aan te sluiten bij het historische stratenpatroon.

Winkelcentrum Thiemsbrug

Het winkelcentrum Thiemsbrug voor dagelijkse boodschappen wordt uitgebreid en krijgt korte, directe verbindingen naar het winkelgebied van Hengelo. Zittende winkeliers willen uitbreiden, er is belangstelling voor een tweede supermarkt en de overige uitbreiding met onder meer verswinkels. Veel aandacht is besteed aan de expeditie van bestaande en nieuwe winkels. Het bevoorraden van winkels krijgt een stads karakter met een overdekte expeditiehof, expeditiestraat, verschillende opstelplaatsen en bevoorrading via winkelstraten op venstertijden.

Horecaplein

Het Burgemeester Jansenplein krijgt aan de oostzijde een nieuwe gevelwand die de historische lijn van de oude Marktstraat volgt en dichter bij het stadhuis komt te staan. Het plein krijgt terrassen en aan het Burgemeester Jansenplein is plaats voor 1500 m2 aan nieuwe horeca. Over de invulling van detailhandel en horeca willen de plannenmakers een overleg opzetten met een brancheadviescommissie. In het gebied is verder plaats voor baliefuncties, zakelijke dienstverlening, fitness en wellness, die deels aan de nieuwe woningen zijn verbonden.

Woongebied boven winkelcentrum

Boven de winkels verrijst een woongebied met pleinen, straatjes en verschillende typen woningen rond binnenhoven, een woonmilieu dat Hengelo nog niet kent. Vanuit het winkelgebied leiden trappen en liften omhoog naar een nieuw, openbaar gebied met woningen. Het woongebied kent een grote verscheidenheid aan woongebouwen, met keus uit meer dan 300 woningen, appartementen en grondgebonden, voor uiteenlopende groepen. Een markant baken vormt een vijftien verdiepingen tellende woontoren op de kop van de Wemenstraat, tegenover het huidige Metropool.

Stadskantoor

Het nieuwe Stadskantoor bevindt zich tussen stadhuis en Deldenerstraat en omvat circa 12.500 m2 kantoorruimte, de zogenoemde back-office. De plannenmakers studeren op varianten voor de aansluiting van het stadhuis met de publieksfuncties met het nieuwe stadskantoor.

Proces

Op 3 juli 2007 heeft de gemeenteraad opdracht gegeven voor het opstellen van een conceptnota van uitgangspunten voor de haalbaarheid van het plan. Ontwikkelaar AM is gevraagd om de organisatie van de planvorming op zich te nemen. Eerdere raadsbesluiten over stadskantoor en horecaplein en de Structuurvisie Hengelo 2030 dienden als uitgangspunten.

Het Binnenstadsoverleg met vertegenwoordigers van bewoners en vertegenwoordigers van belangenverenigingen treedt op als klankbord. Eerder werd in bijeenkomsten met het binnenstadsoverleg en leden van de gemeenteraad gebrainstormd over de plannen.

Op 13 november kunnen plannenmakers in rondetafelgesprekken met de opstellers van gedachten wisselen. De plannen worden afgestemd met de uitkomsten van het binnenstadsdebat.

Begin 2008 verschijnt de concept nota van uitgangspunten over de plannen en start de inspraakperiode daarover. De vier partijen streven naar besluitvorming in juni 2008 over de nota van uitgangspunten, samenwerkingsovereenkomst en financiën. In 2013 moet het nieuwe stadskantoor de deuren openen.