Ingezonden persbericht


NIEUWSBRIEF
NOVEMBER-DECEMBER 2007
CULTUURPROGRAMMA

Avondcursus in november
Twaalf eeuwen Duitse geschiedenis - Geschiedeniscursus door Feico Houweling

Woensdag 7, 14, 21 en 28 november 2007, 20.00 uur in het Goethe-Institut Rotterdam, voertaal: Nederlands
Prijs voor vier avonden incl. materiaal: ¤ 65,--

De Duitse cultuur, zoals we die vandaag kennen, is ontstaan in de tijd van Karel de Grote. Op vier opeenvolgende woensdagavonden belicht de historicus en schrijver Feico Houweling de Duitse geschiedenis. De bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur met een lezing, daarna is er tijd voor discussie en vragen. Alle deelnemers ontvangen een CD met cursusmateriaal en links naar relevante websites. Voorkennis is niet nodig.

Aanmelding verplicht via Feico Houweling.

Lilian Faschinger leest uit haar nieuwe roman Stadt der Verlierer

Donderdag 8 november, 20.00 uur

I.s.m. de Oostenrijkse Ambassade
Gespreksleiding: Daria Bouwman (Oostenrijkse ambassade, Den Haag)

Goethe-Institut Rotterdam, Voertaal Duits, Toegang gratis

De Oostenrijkse Lilian Faschinger (geb. 1950) leeft als schrijfster en vertaalster in Wenen. Faschingers werk is met meerdere beurzen en prijzen bekroond.

Stadt der Verlierer is uitgegeven in het voorjaar van 2007 en is Faschingers tiende roman: Op een dag redt Matthias in de dierentuin van Lainz het leven van een vrouw, die zelfmoord wilde plegen. Tegelijkertijd krijgen privé-detectives Emma Novak en Mick Hammerl een nieuwe opdracht: zij moeten op zoek naar de zoon van Greta Mautner, die haar kind vlak na de geboorte ter adoptie had vrijgegeven. Een routineklus, denken de speurders, totdat er weer een vrouw gevonden wordt, en deze keer is ze dood.

Uitgeverij Hanser

Filmdonderdag

Gegen die Wand (2004), regie: Fatih Akin

Donderdag 15 november 2007, 19.30 uur, Goethe-Institut Rotterdam

Duits met Engelse ondertitels.
DVD, 101 minuten
Toegang gratis

Gegen die Wand vertelt het verhaal van twee mensen, die elkaar ontmoeten op een beslissend moment in hun leven. Cahit (Birol Ünel) en Sibel (Sibel Kekilli), beiden Duitsers van Turkse afkomst, komen elkaar, na een mislukte zelfmoordpoging, tegen in een Hamburgse kliniek. De twee tegenpolen besluiten om ondanks de grote verschillen buiten de kliniek samen op te trekken. Sibel ontdekt een manier om aan de wensen van haar familie te voldoen, maar toch haar eigen weg te gaan, door met Cahit te trouwen. Ondanks de kans op een gemeenschappelijk, beter leven komen hun sterke karakters in botsing. In een opwelling slaat Cahit een van Sibels aanbidders neer. Hij moet naar de gevangenis, Sibel vlucht voor de wraak van haar familie naar een nicht in Turkije. Beiden moeten alleen verder, maar ze laten elkaar niet los.

Gegen die Wand won in 2004 de Gouden Beer voor beste film op de Berlinale.

Filmdonderdag

Gespenster (2005), regie: Christian Petzold

Donderdag 29 november 2007, 19.30 uur, Goethe-Institut Rotterdam

Duits met engelse ondertitels. DVD, 85 minuten
Toegang gratis

Op een morgen komen twee jonge vrouwen elkaar tegen in het stadspark Tiergarten in Berlijn. Nina (Julia Hummer) is een pleegkind, ze is schuw, dwars en in zichzelf gekeerd. Toni (Sabine Timoteo) is een notoire divegge, die pakt wat ze pakken kan en geen enkele kans voorbij laat gaan. Nina voelt zich aangetrokken door Tonis impulsieve aard. Ze volgt haar op ademloze zwerftochten door de stad. Ook de elegante Françoise (Marianne Basler) wandelt door Berlijn. Zij geeft de hoop niet op om haar dochter Marie terug te vinden, die vele jaren geleden ontvoerd werd. Haar man Pierre (Aurélien Recoin) probeert geduldig haar te overtuigen om eindelijk terug naar Parijs te gaan. De wegen van de drie vrouwen kruisen elkaar. Een ogenblik lang denkt Françoise in Nina haar verdwenen dochter te herkennen. Dan zijn de meisjes weer verdwenen in de troebel van de grote stad. Maar Françoise en Nina zullen elkaar nog een keer tegenkomen.

Meer informatie over de film: Gespenster

Lezing

Tamara Bach leest uit haar derde jeugdroman -
Jetzt ist hier

Donderdag 22 november 2007, 18.00 uur in het
Goethe-Institut Rotterdam, Voertaal Duits
Toegang gratis

Sinds enkele jaren nodigt het Goethe-Institut Nederland succesvolle Duitse kinder- en jeugdboekenschrijvers uit om een leesreis naar Nederland te maken. In de maand november komt de jonge schrijfster Tamara Bach (geb. 1976) op bezoek. In haar boeken gaat het om de specifieke problemen van tieners.

Op donderdag 22 november is Tamara Bach in het Goethe-Institut Rotterdam en leest voor uit haar nieuwste boek, dat deze herfst is uitgekomen. Jetzt ist hier is het verhaal van vier vrienden, die samen de kerstvakantie doorbrengen. Elk van hen heeft met zijn eigen problemen te kampen, zonder te weten, dat de anderen er ook niet veel beter voorstaan. Realistisch beschrijft Bach de conflicten, maar ook de mooie momenten, die je met een jaar of zeventien beleeft - een leeftijd, waarop je niet veel zeker weet, behalve misschien dat je er nog lang niet bent.

Uitgeverij Oetinger

Tentoonstelling
Opening: vrijdag 23 november 2007,
17.00 - 19.00 uur

Urban Transience
Galerie ABEL Neue Kunst, Berlijn

Werken van Thomas Bruns, Jörn Gerstenberg, Sven Kalden, Alekos Hofstetter & Holger Lippmann

Tentoonstellingsduur: dinsdag 27 november 2007 t/m januari 2008 in het Goethe-Institut Rotterdam.

In de tentoonstelling Urban Transience worden werken tentoongesteld, die stedelijke gebieden vol van conflicten als thema hebben en die de grenzen van urbane systemen laten zien. Het gaat hierbij om een wisseling van perspectief, die op twee esthetische niveaus van betekenis is. De ene speelt zich af op het gebied van motieven: het verdwijnen van de architectuur en de openbare ruimte. De andere wisseling vindt plaats op formeel niveau: de demontage van de aan fysieke ruimte gebonden realiteiten van visuele modellen ten gunste van een nieuwe realiteit.