Provincie Antwerpen


25 november 2007

Boekenbeurs: Taaltovenaars

Dag van de Provincie Antwerpen 2007

Op 7 november vergast de provincie Antwerpen (hoofdsponsor van de boekenbeurs in Antwerpen) de bezoekers van de boekenbeurs in zaal Themis op 'Taaltovenaars', een gevarieerd en verrassend namiddagprogramma 'jongleren' met taal.

Programma


* 13u30: Opening + bekendmaking literaire prijzen Provincie Antwerpen door gedeputeerde Ludo Helsen
* 14u15: Jan Desmet en Guido Belcanto - Twee Vlaamse coryfeeën brengen een ode aan het Nederlandstalige lied. Tussendoor stelt Jan Desmet zijn favoriete boek voor, Battus Opperlans!, een must voor wie houdt van goochelen met woorden...
* 15u: Publiactie print party - Een feestelijke party waarbij het woord centraal staat. In de voetsporen van Kiliaan publiceren we een bijzonder lexicon, een verklarende woordenlijst van neologismen en betekenissen die dringend op zoek zijn naar een woord. Eerst worden definities en nieuwe woorden bijeen gesprokkeld. Tussen 15u en 17u demonstreren we het werkproces van a tot z, van schrijven tot uitgeven. Met vrije software gaan we live lay-outen en printen. We binden ter plaatse ons lexicon in . Wie benieuwd is hoe dit verloopt, is van harte uitgenodigd. (Georganiseerd door Ada (vrouwen en nieuwe technologieën), bolwerK, Constant vzw, Unfold en Sfumato i.s.m. de provincie Antwerpen)
* 15u45: De geschiedenis van de jongerentaal - Lezing door schrijver en taalkundige Wim Daniëls
* 16u30 Vervolg Publiactie Print Party

* 17u30: Einde

Provincie Antwerpen: Hal 4 stand 400


* Verkoop van historische, culturele en toeristische publicaties van de provincie Antwerpen aan aantrekkelijke prijzen.
* Speciale aandacht voor 'Portret van een woordenaar' Cornelis Kiliaan (1530 - 1607) en het woordenboek in de Nederlanden in de Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28, 2000 Antwerpen van 10 november tot 6 januari 2008. De expo brengt het levensverhaal van de taalkundige Cornelis Kiliaan en verkent op een boeiende wijze het intellectuele en culturele milieu van het 16de-eeuwse Antwerpen aan de hand van authentieke en zeldzame boeken, documenten, prenten en voorwerpen.
* Een kleinschalige expo zet de Plantijn Moretusprijs 2007 in de kijker, de prijs voor de best verzorgde, originele en hanteerbare publicaties van 2007, uitgereikt door de Vlaamse Uitgevers Vereniging vzw en het Plantijn Genootschap vzw. Het Plantijn Genootschap wordt door de provincie Antwerpen gesubsidieerd.
* Een jeugdige en ludieke promotie-opstelling zet het nieuwste Frappant-initiatief, FRAPPANT-TXT in dekijker waarbij jeugdig literair talent gezocht wordt om deel te nemen aan de FRAPPANT-TXT-talentwedstrijd.

Praktische info
wanneer:
Boekenbeurs Antwerpen(1 tot 11 november 2007)

Dag van de provincie Antwerpen: 7 november 2007