Gemeente Eemsmond


Gemeente Eemsmond presenteert begroting 2008
donderdag 11 oktober 2007

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eemsmond heeft zijn begrotingsvoorstellen voor 2008 en de meerjarenraming 2008-2010 aan de gemeenteraad voorgelegd. In de begroting staat waar de gemeente haar geld in 2008 aan uitgeeft. De grote lijnen hiervoor zijn vastgelegd in uitvoeringsplan 2006-2010. De begroting wordt op woensdag 7 en 14 november in de raad behandeld.

Het college is tevreden over de financiële positie van de gemeente. De extra uitkeringen van het Rijk zorgen, samen met het sobere beleid van de afgelopen jaren en de toegenomen economische dynamiek, voor financiële ruimte om bijna alle wensen van het college uit te voeren. Als gevolg hiervan blijft de stijging van de Onroerend Zaak Belasting in 2008 beperkt tot 2%. Het tarief voor de afvalstoffenheffing 2008 wordt niet verhoogd.

In de begroting staan de plannen van het college voor 2008 en de opvolgende jaren. Hieronder staat een samenvatting van deze plannen:

Verkeer en vervoer
Op het terrein van verkeer en vervoer vindt het college goed onderhoud van de wegen en fietspaden belangrijk. Daarnaast wil de gemeente dat de Eemshaven vanuit de verschillende dorpen beter bereikbaar wordt. De werkzaamheden aan het centrum in Uithuizen zijn bijna klaar. In 2008 zijn de Hoofdstraat-Oost en Leeuwstraat aan de beurt.

Economie
Economische ontwikkeling is de motor van onze gemeente. Het creëert werkgelegenheid en brengt innovatie. In 2008 is er aandacht voor het midden- en kleinbedrijf en voor de ontwikkeling van de Eemshaven. Belangstellende ondernemers kunnen rekenen op steun. Vooral op het gebied van energie zijn er kansen. De gemeente verwelkomt de vestiging van elektriciteitscentrales, op voorwaarde dat zij voldoen aan de milieuregels.

Onderwijs en sport
In Uithuizermeeden wordt volgend jaar gestart met de bouw van de nieuwe school, waar naast basisonderwijs een peuterspeelzaal en een consultatiebureau een plekje zullen vinden. Het ontwerp laat een latere toevoeging van een bibliotheek toe. Daarnaast staat in 2008 de bouw gepland van een nieuw onderkomen voor het Hogeland College in Warffum en Uithuizen. De sportaccommodaties in Uithuizen en Uithuizermeeden worden de komende jaren verbeterd. Er vindt nog een onderzoek plaats naar de eventuele aanpassing van binnen- en buitenaccommodaties in de overige kernen. In 2008 ontwikkelt de gemeente een beleidsvisie sport.

Sociaal beleid
Wie zich niet zelfstandig kan redden, kan rekenen op de steun van de gemeente. Dat kan met een financiële bijdrage, maar de hulp kan ook bestaan uit kinderopvang, scholing of begeleiding bij het vinden van een baan. De gemeente doet haar best om, in samenwerking met het CWI in Winsum, zoveel mogelijk mensen naar werk te begeleiden.

Ook wat betreft onze jongeren houdt de gemeente de vinger aan de pols. Met de meeste jongeren gaat het goed. Een kleine groep heeft problemen. In 2007 werd een quick scan uitgevoerd en het komend jaar worden de belangrijkste problemen aangepakt. De jongerenwerker blijft een belangrijke rol vervullen. In 2008 zal een forse beleidsintensivering plaatsvinden met betrekking tot de wet Maatschappelijke Ontwikkeling.

Wonen
In dorpen bestaat vaak de behoefte om nieuwe woningen te bouwen. De gemeente wil aan deze wens tegemoet komen. Zo wordt voorkomen dat de dorpen op slot gaan. Tegelijkertijd is er ook aandacht voor de financiële positie van starters. Er wordt gewerkt aan een regeling voor starters op de woningmarkt om het ook voor deze groep mogelijk te maken een betaalbaar huis te kopen.