Provincie Friesland
PERSBERICHT

Nummer: 346 JA
Datum: 6 november 2007

College stimuleert bezinningstoerisme

Onder het motto "Ynspirearjend Fryslân" hebben Gedeputeerde Staten de kaders aangegeven voor het stimuleren van bezinningstoerisme. Nieuwe activiteiten voor toekomstige bezoekers worden ontwikkeld in nog te realiseren bezinningscentra bij bestaande gebouwen in Bolsward, Workum, Dokkum, Witmarsum en Drachten. Dit netwerk van (kerkelijke) gebouwen biedt bezinningstoeristen straks onder meer via internet een digitale deur naar interessante cultuurhistorische routes en allerlei arrangementen en evenementen. Nieuw toeristisch aanbod, wat het bezinningstoerisme is, geeft ook kansen voor versterking en behoud van de functie van cultuurhistorisch en religieus waardevol erfgoed in Fryslân.

Een kernteam onder leiding van de provincie Fryslân en het Steunpunt Monumentenzorg Fryslân voert de werkzaamheden uit. In dat kernteam zitten vertegenwoordigers van Fryslân Marketing, Afûk/Cultuurtoerisme en de provinciale afdelingen Economie, Recreatie en Toerisme en Plattelânsprojekten. Overkoepelende stichtingen en organisaties in Fryslân vormen een klankbordgroep.

Ideeën en initiatieven worden uitgewerkt in vier rubrieken, te weten:
- Cultuur: o.m. beeldende kunst, vormgeving, fotografie, musea, taal en letteren, verhalen
- Erfgoed: kerken, kloosters, zerken, klokkenstoelen, bibliotheken en archieven
- Landschap: kerkpaden, pelgrimsroutes, kloosterpaden
- Beleving: festivals, evenementen, nieuwe media

Het is de bedoeling dat de activiteiten in 2008, het jaar van het religieuze erfgoed, van start gaan. Het college stelt voor 4 jaren E 150.000 beschikbaar voor het realiseren van bezinningscentra en E 50.000 voor meer algemene toeristische activiteiten.

Provinciale Staten zullen de beleidsnota Ynspirearjend Fryslân naar verwachting in hun vergadering van 19 december a.s. behandelen.

De provincie heeft voor de periode 2008-2011 een bedrag van E 600.000 begroot voor het ontwikkelen van het bezinningstoerisme. Wanneer het project over drie jaar geheel ontwikkeld is, zullen volgens onderzoek op basis dagrecreanten en verblijfstoeristen - 58.000 per jaar naar verwachting - E 2,6 miljoen besteden (gemiddeld ruim E 800.000 per jaar). Per jaar kunnen 26 arbeidsplaatsen (fte's) ontstaan.
Het beleidsplan Ynspirearjend Fryslân komt voort uit de begrotingsbehandeling 2007 in de vergadering van Provinciale Staten van 8 november 2006. Provinciale Staten spraken toen bij motie als hun mening uit dat voor de nieuwe beleidsvoorstellen voor bezinningscentra en projectontwikkeling heldere criteria moesten worden geformuleerd.

---- --