Socialistische Partij

Stel autoverlichting ook overdag verplicht


06-11-2007 * De SP wil dat de autoverlichting ook overdag verplicht wordt. Met deze maatregel zou Nederland jaarlijks ongeveer 45 verkeersdoden en 600 ziekenhuisgewonden minder hebben. SP-Kamerlid Emile Roemer: "Er wordt al jaren gesproken over de verplichte verlichting, in die jaren hadden we al vele slachtoffers kunnen voorkomen. Gezien deze aanzienlijke verbetering voor de verkeersveiligheid moeten we niet langer blijven wachten hiermee."

In Europa kennen al vele landen een lichtplicht, maar een Europese regel is er nog niet. Voormalig verkeersminister Peijs gaf herhaaldelijk aan hierop te wachten. Roemer: "Het is nu ruim een jaar geleden dat de Europese Commissie het belang van de autoverlichting overdag onderstreepte. Hier moeten we niet op blijven wachten."

Tot nu toe waren er vooral zorgen over de milieugevolgen van de lichtplicht. Recente ontwikkelingen met zuinige lampen nemen dit nadeel echter grotendeels weg. Vooral buiten de bebouwde kom zijn er slechts voordelen van de lichtplicht. Binnen de bebouwde kom zou nog wel aandacht moeten komen voor de positie van de fietser, die wellicht relatief minder goed zichtbaar zal worden als de auto's met licht aan rijden.

De SP heeft dit voorstel ingebracht bij een debat over Verkeersveiligheid vandaag. De minister reageerde positief en zegde toe dit voorstel te gaan bekijken en snel met een reactie te komen.