Senternovem


06-11-2007 | Vijftien jaar ervaring met energie-efficiencyverbetering

Conferentie over energiemanagement in Slovenië

Begin oktober organiseerde de Kamer van Koophandel in Ljubljana, Slovenië, een inspirerende conferentie over energiemanagement. Naast lokale energie-experts stonden ook twee Nederlandse gastsprekers op het programma: technoloog Bert Daamen van Douwe Egberts Coffee Treatment & Supply uit Joure, en Ronald Vermeeren, adviseur Energiezorg & Energie-efficiency van het SenterNovem-programma MJA Facilitering.
Douwe Egberts Joure - Extractie carrousel
DE Joure - Extractie carrousel: alleen het vullen met koffie gebeurt handmatig

Eerder was de Sloveense KvK het MJA-programma op het spoor gekomen via haar Europese kennisnetwerk op het gebied van Energiezorg. Ronald Vermeeren reageerde positief op de uitnodiging om een presentatie te verzorgen; de Nederlandse overheid streeft immers naar het internationaal uitdragen van onze aanpak van
energie-efficiencyverbetering middels MJA's. Om ook de praktische kant van het verhaal voor het voetlicht te krijgen, werd Douwe Egberts gepolst. Bert Daamen was direct enthousiast én bereid om af te reizen naar de fraaie Sloveense hoofdstad.

Nederlandse energie-efficiencybeleid
Ronald Vermeeren schetste voor zijn Sloveense toehoorders een overzichtelijk beeld van het Nederlandse energie-efficiencybeleid. Eerst algemene informatie over onze energiepolitiek en de diverse ondersteuning en regelingen om het bedrijfsleven op weg te helpen. Vervolgens de opzet en doelstellingen van het MJA-programma dat begin jaren negentig in de startblokken stond. Daarna specifieker over de onderdelen toetsing, monitoring en Energiezorg. Als extra aandachtspunt noemde Ronald de Europese directives die meer en meer bepalend worden. SenterNovem heeft een actieve rol in het internationale projectteam 'Normalisatie Energiezorg op Europees niveau': Nederland wil de norm vooral praktisch houden, gericht op het resultaat en op de manier waarop dat bereikt kan worden. Zo kunnen ook kleinere bedrijven straks (voorjaar 2010) met de norm uit de voeten.

Simpele conclusie: geld verdienen!
Het verhaal dat Bert Daamen presenteerde lag dicht bij de belevingswereld van de toehoorders, veelal uit de Sloveense industrie. Heel concreet vertelde hij over de dagelijkse praktijk: Uit welke processen bestaat de productie? Welke energieaspecten komen daarbij kijken? Hoe gaat Douwe Egberts om met de MJA-aanpak? En met Energiezorg?

Het productieproces van Douwe Egberts CT&S omvat de volgende stappen:
1. Branden: de grondstof, in de vorm van groene koffiebonen, wordt geroosterd. Daarbij wordt aardgas en elektriciteit verbruikt.
2. Extractie: in grote carrousels wordt koffie gezet. Dit proces vergt stoom, elektriciteit, koeling en water.
3. Drogen: de koffiesubstantie wordt gedroogd in een 40 meter hoge sproeitoren, of gevriesdroogd bij -40°C. Deze processen vergen aardgas, elektriciteit en gassen.

4. Verpakken

Douwe Egberts heeft Energiezorg volledig ingepast in het kwaliteitszorgsysteem ISO 14001. Organisatorisch wordt dit vertaald in de feedbackmethode 'Plan-Do-Check-Act', hetgeen Bert Daamen nader toelichtte:

* Plan

*

+ Organisatiebeleid: moederorganisatie SaraLee heeft een duidelijke milieugedragslijn opgenomen in haar beleid en bindt zich aan internationale normen. Voorbeelden daarvan zijn GEMS (Global Environmental Management System), ISO en HACCP

+ Actieplannen voor de lange termijn, verdeeld over de aandachtsgebieden besparingen utility-costs, afval verminderen & recyclen, en energiebesparingsplannen (MJA)
+ Jaarlijks bijstellen van de doelen, waarbij steeds rekening wordt gehouden met de regel: 80% resultaat uit 20% inspanning

* Do

*

+ Initiatie en realisatie van projecten, onder meer op het gebied van duurzame energie (zoals biomassa en biogas), energiebesparing (slimme boilers), uitbreiding van de productiecapaciteit en revisie van apparatuur
+ Voortdurende procesverbetering

+ Slimmere inkoop van elektriciteit en gas
* Check

*

+ Intern:

+
o Monitoring van processen (dagelijks) o Rapporteren & acteren (dagelijks, wekelijks, maandelijks, jaarlijks)

+ Extern:

+
o Rapporteren van de voortgang in het kader van vergunningen, convenanten e.d.

* Act

*

+ Gebruik maken van het feedback model 'Plan-Do-Check-Act', waardoor steeds duidelijk is waar knelpunten zitten en hoe deze opgelost kunnen worden

Bert Daamen lardeerde zijn relaas met diverse smaakmakende energieprojecten en sloot af met een zevental 'Lessons learned':
1. Wees positief en constructief in de dialoog met het Bevoegd Gezag
2. Wees proactief

3. Pluk eerst het laaghangend fruit (de makkelijk uit te voeren besparingsprojecten)

4. Zorg voor betrokkenheid van het management (focus op de euro's)
5. Communiceer met de werkvloer (deel successen en gebruik hun ideeën)

6. Vorm multidisciplinaire projectteams

7. Focus op projecten en procesoptimalisatie

De slotconclusie van Bert was even simpel als helder: met energiemanagement kun je geld verdienen!

Auteur: Laurentine Communicatie

Meer informatie

Douwe Egberts verdient op het milieu dankzij Energiezorg