Minister Rouvoet bezoekt VBOK-huis

06/11/2007 21:51



VBOK



Op dinsdag 6 november heeft Andre Rouvoet, minister voor Jeugd en Gezin en vicepremier, een werkbezoek gebracht aan het opvanghuis voor tienermoeders in Gouda, het VBOK-huis. Het bezoek vond plaats in het kader van het tienjarig bestaan van het opvanghuis. In het VBOK-huis sprak Rouvoet met bewoonsters en medewerkers van het VBOK-huis.

Na afloop van het bezoek toonde Rouvoet zich enthousiast: "Het VBOK-huis voorziet duidelijk in een behoefte. Ik heb groot respect voor de vrouwen die hier opgevangen worden, zij kiezen bepaald niet voor de makkelijkste weg. De hulp zoals de VBOK die in het opvanghuis verzorgt is van hoog niveau, ik heb daar grote bewondering voor". In de kabinetsbegroting van 2008 is geld gereserveerd voor de uitbreiding van het aantal tienermoederopvang-plaatsen. Minister Rouvoet benadrukte dat hij in nauwe samenwerking met Staatssecretaris Bussemaker onderzoekt op welke manier deze beschikbare gelden het best besteed kunnen worden ten behoeve van deze doelgroep.

Financiering
Naast inzicht in de methodiek zoals het VBOK-huis die hanteert werd minister Rouvoet door medewerkers van de VBOK bijgepraat over een aantal specifieke vraagstukken. De financiering van het VBOK-huis is daarvan een van de meest urgente: "Het VBOK-huis bestaat inmiddels tien jaar. Ondanks herhaalde verzoeken is het tot nu toe niet gelukt om financiering van overheidswege geregeld te krijgen", aldus Annetje Takke, algemeen directeur van de VBOK. "Het VBOK-huis wordt nu voor een aanzienlijk deel gefinancierd door inkomsten uit de AWBZ en door giften uit de achterban van de VBOK, maar is, om te kunnen blijven bestaan, afhankelijk van structurele. De landelijke politieke ontwikkelingen stemmen ons verwachtingsvol, wij hopen dat er op korte termijn subsidie gerealiseerd gaat worden".

Een tweede aandachtspunt dat onder de aandacht van de minister werd gebracht is de wens van het VBOK-huis om van de Provincie Zuid-Holland een "Jeugdzorgplek" toegewezen te krijgen. Annetje Takke: "Als dat gerealiseerd zou kunnen worden zou dat het aanzienlijk eenvoudiger maken om meisjes jonger dan 18 jaar in ons opvanghuis te kunnen plaatsen".

Takke wijst erop dat er op lokaal niveau sprake is van groot draagvlak voor het werk zoals dat in het VBOK-huis plaatsvindt. Takke: "We werken nauw samen met lokale organisaties, en die samenwerking is hartelijk en constructief. De plaats van het VBOK-huis in de vrouwenopvang-keten is herkenbaar en wordt gewaardeerd".

Het VBOK-huis algemeen
De Stichting VBOK-huis Gouda werd in 1997 opgericht door de VBOK. Het opvanghuis kan 9 bewoonsters met hun kinderen herbergen. De opvang in het Huis is gericht op het geven van begeleiding en ondersteuning aan jonge (aanstaande) moeders tussen de 15 en 25 jaar, met het oog op het (voor zover mogelijk) zelfstandig wonen met hun kind. Het betreft een groep jonge, kwetsbare mensen met een combinatie van elkaar versterkende en doorgaans psychosociale problemen. De vrouwen hebben een uiteenlopende achtergrond. Begeleiding vindt individueel en groepsgericht plaats. Het VBOK-huis werkt met verschillende hulpverleningsinstanties en ketenpartners samen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.vbok.nl