Gemeente Hoogeveen

21.50 uur
Oorzaak letsel onopgehelderd
Bron: gemeente Hoogeveen

Geen medische gevolgen voor betrokkenen Hoogeveense besmettingscrisis

Er worden voorlopig geen resultaten verwacht uit het onderzoek naar de oorzaak van het letsel dat tientallen mensen maandag in Hoogeveen hebben opgelopen. Het wetenschappelijk, biologisch en toxicologisch onderzoek geeft nog geen uitzicht op een concreet resultaat.

Dat heeft burgemeester W. Urlings dinsdagavond tijdens een persconferentie meegedeeld. Urlings constateert wel dat steeds duidelijker is dat de betrokkenen geen blijvend medisch letsel zullen ondervinden. Ook is gebleken dat alleen de mensen die daadwerkelijk in het pand zijn geweest risico hebben gelopen.

Met deze gegevens zal de gemeente zich nu vooral gaan bezighouden met de nazorg aan de betrokkenen. âAchterafâ, zegt Urlings, ,,hebben we in een buitengewoon onzekere situatie besluiten genomen die achteraf âgelukkig- overbodig zijn gebleken. Maar dat is beter dan omgekeerdâ.

Vijfentwintig mensen hebben de nacht van maandag op dinsdag in het UMCG in Groningen doorgebracht nadat zij in of nabij de dierenzaak onwel waren geworden. Bijna tachtig mensen die naar de vestiging van Annen Animal Centre toekwamen om poolshoogte te nemen of te assisteren âzoals journalisten en hulpverleners- werden enkele uren in quarantaine gehouden tot kort na middernacht bleek dat zij alsnog veilig naar huis konden.

De burgemeester zegt behalve opgelucht vooral trots te zijn op de snelle en adequate manier waarop de hulpverlening in Drenthe de zaak heeft aangepakt. Dat heeft bijgedragen aan het begrip dat veel slachtoffers hebben getoond.

Urlings gaat ervan uit dat er geen aanleiding meer zal zijn voor volgende persconferenties. Het bedrijfsterrein is inmiddels weer vrijgegeven. De politie heeft na onderzoek in het pand geen gevaarlijke stoffen meer aangetroffen. Het onderzoek zal ook in strafrechtelijke zin worden voortgezet. De brandweer heeft de honderden vogels, vissen en knaagdieren in het pand in overleg met de eigenaars van eten en drinken voorzien. De gemeente zal de komende dagen de handen nog vol hebben met de nazorg en afhandeling van de gebeurtenissen.

21.45 uur

Wat is de laatste stand van zaken?
Er zijn op dit moment nog geen resultaten bekend in het onderzoek naar de oorzaak van de gezondheidsklachten.

Er zijn in ieder geval geen nieuwe meldingen van klachten binnengekomen en er heeft geen verergering van klachten plaatsgevonden.
De gemeente concentreert zich nu op de nazorg.

Hoe gaat het verder met de bezittingen die zijn ingenomen? De gemeente neemt zo spoedig mogelijk contact op met alle eigenaren die bezittingen hebben moeten afgeven of achterlaten.

Komen er nog steeds berichten binnen van zieke mensen? Nee. Er hebben zich geen nieuwe mensen met gezondheidsklachten gemeld.

Gaat het om de chemische stof Nitroanaline?
Het is nog niet duidelijk om welke stof het ging. Onderzoek geeft daar nog steeds geen duidelijkheid over.

Vindt er ook een politie onderzoek plaats?
Er vindt een straftrechtelijk onderzoek plaats naar de oorzaak van de gezondheidsklachten.

Is het terrein al weer vrijgegeven?
Omdat er nog steeds onderzoek in het bedrijfspand plaatsvindt geldt de noodverordening daar nog steeds. Dit betekent dat het pand nog steeds is afgesloten. De omliggende bedrijven zijn weer vrijgegeven.

Hoe gaat het met de dieren in de dierengroothandel? In overleg met de eigenaar zijn de dieren verzorgd door medewerkers van de brandweer.

Hoe nu verder?
1. De nazorg van patiënten heeft de eerste prioriteit. De gemeente blijft in contact met patiënten die in het UMCG zijn geweest, mensen die gebeld hebben met gezondheidsklachten en mensen die in quarantaine zijn geweest.
2. De tweede prioriteit is de eigendommen van de 25 mensen die naar het UMCG zijn gebracht. De gemeente neemt zo spoedig mogelijk contact op met alle eigenaren die bezittingen hebben moeten afgeven of achterlaten.

Wanneer komt er meer nieuws?
Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn wordt dit op de website www.hoogeveen.nl gemeld. Er vinden vooralsnog geen persconferenties meer plaats.