Vereniging Milieudefensie

Campagne tegen nieuwe bedrijventerreinen

Protestbord tegen aantasting Hoeksche Waard

Amsterdam, 29 oktober 2007 - Op dinsdag 6 november plaatst Milieudefensie samen met Vereniging Hoekschewaards Landschap, Stichting Noordrand Open en Vereniging Dorp Mijnsheerenland een protestbord tegen de aanleg van een bovenregionaal bedrijventerreinen in nationaal landschap de Hoeksche Waard. Loco-burgemeester Lafeber en Gerard Cox zijn bij de onthulling aanwezig. De actie is onderdeel van de landelijke campagne 'Spaar het landschap, recycle de ruimte' van Milieudefensie. De milieuorganisatie wil dat er een einde komt aan de wildgroei van nieuwe bedrijventerreinen ten koste van het Nederlandse landschap.

In de campagne staan dertig bedreigde landschappen centraal, waaronder nationaal landschap de Hoekshce Waard. In al deze gebieden wordt een protestbord geplaatst en huis-aan-huis actiekranten verspreid. Hierin zit een oproep aan regering en parlement om een einde te maken aan de onnodige aantasting van het Nederlandse landschap door de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen.

De nieuwe bedrijventerreinen zijn helemaal niet nodig. Op dit moment is er in Nederland nog 9.000 hectare bedrijventerrein beschikbaar. Bovendien is een derde van de bestaande bedrijventerreinen (28.000 hectare) verouderd. Veel panden en kavels op deze terreinen staan leeg. Door deze op te knappen en de ruimte efficiënter te benutten is er voor de komende tien jaar voldoende ruimte beschikbaar.

Milieudefensie roept kabinet en parlement daarom op tot een tijdelijke stop op de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen en de instelling van een herstructureringsfonds voor het opknappen van bestaande bedrijventerreinen.

Wat: Onthulling protestbord tegen bovenregionaal bedrijventerreinen Hoeksche Waard met Loco-burgemeester Lafeber en Gerard Cox Wie: Milieudefensie samen met Vereniging Hoekschewaards Landschap, Stichting Noordrand Open en Vereniging Dorp Mijnsheerenland Waar: kruising Boonsweg en Gorzenweg, Binnenmaas Wanneer: Dinsdag 6 november, 16.00 uur - 16.30 uur

De provincie Zuid-Holland wil in de noordrand van de Hoeksche Waard een havengerelateerd bedrijventerrein van ruim 250 hectare aanleggen. Grotendeels ten behoeve van de almaar uitdijende Rotterdamse haven, deels voor regionale bedrijvigheid. Volgens de natuur- en milieuorganisaties is het bovenregionale bedrijventerrein niet nodig. In de regio Rotterdam en de Drechsteden zijn veel bedrijventerreinen verouderd. Daar staan veel kavels en panden leeg. Als deze worden opgeknapt en de ruimte op bestaande terreinen beter wordt benut, zijn nieuwe terreinen tot minstens 2020 overbodig.

Voor meer informatie Persvoorlichting Milieudefensie, 020 5507 333

Dinsdag ter plaatse: 06 46086874 (Klaas Breunissen) Vereniging Hoekschewaards landschap: Jan Prince 0186-601137

www.milieudefensie.nl/ruimte

steun Milieudefensie Vrijwilliger Milieudefensie