Ingezonden persbericht

Persbericht, Amsterdam, 29 oktober 2007.

Hoge olieprijs en klimaatverandering.
naderende productiepiek olie belangrijke factor hoge prijzen

Niemand kan er nog om heen. Het klimaat is aan het veranderen en de olie gaat schaarser worden. Wetenschappers voorspellen een ijsvrije Artische zee in 2017 en de prijs van een vat olie nadert de 100 dollar. De relatie tussen die twee kennen veel mensen ook: wie olie, en andere fossiele brandstoffen, verstookt, jaagt CO2 de atmosfeer in. Dat is één van de belangrijkste oorzaken van die klimaatsverandering. Maar raken die klimaatsveranderingen ook aan de olieproductie? Rembrandt Koppelaar, voorzitter van Peak Oil Nederland "Ja, de hoge olieprijzen van vandaag betekenen een gouden kans voor alternatieve energie maar ook voor steenkool en vervuilende onconventionele vormen van olie zoals de Canadese teerzanden. De druk om klimaatverandering maar even te vergeten wordt steeds hoger nu het gat tussen vraag en aanbod op de oliemarkt steeds groter wordt."

Op 6 november hierover een debat in Utrecht georganiseerd door debatcentrum Tumult & Peak Oil Nederland.

De prijzen van olie blijven maar stijgen. De algemene verwachting is dat dit najaar de magische grens van 100 dollar per vat bereikt gaat worden. Er zijn tal van factoren die de prijs tijdelijk opdrijven; geopolitieke spanningen, dollarkoers en economische berichten, maar de drijvende kracht achter de prijsstijging tussen 2003 en heden is het langzaam afvlakken van de wereldwijde olieproductie. Sinds 2005 stijgt de productie amper en steeds meer analisten zijn het er over eens dat ergens rond 2015 de productie zijn historische hoogtepunt bereikt om daarna te gaan dalen. Dit 'Peakoil' moment was jarenlang omstreden, maar is steeds meer mainstream aan het worden. In Nederland heeft ook Energieonderzoeks Centrum Nederland (ECN) deze analyse over genomen in haar recente Europese toekomstvisie, de belofte van een duurzame energiehuishouding . Naast klimaatverandering ontstaat hierdoor een tweede noodzaak om van af te stappen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Is er een wisselwerking tussen klimaatverandering en olieschaarste? Onderzoekers van Peakoil Nederland zijn dit jaar een onderzoek gestart naar de wisselwerking tussen klimaatverandering en olieschaarste. Hoeveel last heeft de olie industrie van toenemende orkaankracht op de Golf van Mexico, en wat zijn de kansen op de smeltende Noordpool? Wat is de impact van de shift naar zwaardere oliesoorten en onconventionele olie op de Co2 uitstoot? Wat doen oliemaatschappijen, consumentenorganisaties, milieubeweging, politiek en wij, gewone gebruikers, uiteindelijk met die kennis?

We starten de avond met een overzicht van de stand van zaken in het onderzoek van Peakoil Nederland naar de wisselwerking tussen olieschaarste en klimaatverandering. En in het panel onder leiding van Karel Beckman (European Energy Review) gasten uit de milieubeweging, wetenschappers en de industrie.

Aan de hand van een computerspel dat Chevron en The Economist maakte over energie in klimaat http://www.willyoujoinus.com/energyville gaan we in op de problemen die olieschaarste en klimaatverandering met zich mee brengen en de mogelijke oplossingen.

Het debat wordt georganiseerd door debatcentrum Tumult i.s.m. Peak Oil Nederland.

dinsdag 6 november
aanvang 20.00 uur
toegang gratis
domplein 5
--
Stichting Peakoil Nederland / ASPO Netherlands
Adress: Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 56, Amsterdam
Postal: 10056 / 1001 EB Amsterdam
Mob: +31 (0)6 - 44 08 24 19
Email: contact@peakoil.nl
Website: http://www.peakoil.nl/