74% vermijdt partner met feestdagen


RIJSWIJK, 20071106 -- Maar liefst 74% van de feestvierders sluit de eigen partner uit bij het digitaal lootjestrekken. De partner doet wel mee in de pool, maar wordt automatisch `toegewezen' aan een van de andere deelnemers. Dit blijkt uit gegevens van de populaire website lootjestrekken.nl.

Online lootjes trekken is een modern alternatief voor het traditionele lootjes trekken uit de `hoge hoed'. Drukbezette sinterklaasvierders trekken lootjes zonder bij elkaar te komen. Lastig te plannen afspraken en je eigen lootje trekken, behoren daarmee tot het verleden. Het opgeven van uitsluitingen is een nieuwe mogelijkheid van de gratis service lootjestrekken.nl. De deelnemer kan opgeven wiens lootje hij of zij níet wil trekken. Deze optie blijkt massaal gebruikt te worden om de eigen partner uit te sluiten. Sinds dit jaar kunnen deelnemers ook anoniem een vraag stellen over het getrokken lootje, iets dat bij de traditionele versie van lootjes trekken onmogelijk is.

Lootjes trekken voor Artsen zonder Grenzen

Lootjestrekken.nl is elk jaar gekoppeld aan een goed doel. Tevreden gebruikers kunnen op de website een vrijwillige donatie doen. Dit jaar gaan de donaties naar Artsen zonder Grenzen. De opbrengsten komen ten goede aan het moeder-en-kind zorgproject in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. De donaties via lootjestrekken.nl vormen een wezenlijke bijdrage aan dit levensreddende werk. In het zevenjarig bestaan van lootjestrekken.nl is al ruim 50.000 euro gedoneerd aan goede doelen.

Bijna de helft sinterklaasvierders viert te vroeg feest

Sinterklaas hoopt dit jaar op 17 november aan te komen in Kampen. Sinterklaasavond valt op woensdag. Slechts 28% van de lootjestrekkers kiest ervoor het feest op de dag zelf te vieren. 42% geeft aan het sinterklaasfeest te vieren in het weekend vóór 5 december, 30% in het weekend erna. Het lootjes trekken is echter al volop begonnen. Dit jaar trekken ruim 250.000 Nederlanders de lootjes voor Sinterklaas of Kerst online. Dit is een stijging van 25% ten opzichte van vorig jaar.