Scholierenstaking


Zij niet naar school, wij niet naar school

HAARLEM, 20071030 -- In november voeren leerlingen van middelbare scholen en ROC's actie voor de bouw van een `huishoudschool' in Dakar (Senegal). De school is bedoeld voor plattelandsmeiden die door een gebrek aan scholing vaak in de prostitutie en andere problemen terecht komen. Op school zullen de kinderen in een half jaar worden klaargestoomd voor huishoudelijk werk in de stad. In deze sector is namelijk voor hen het meeste werk. De school met opvangcentrum is een initiatief van de federatie van vakbonden `CNTS` in Senegal en wordt ondersteund door de stichting Sundjata. Er is nog ¤ 50.000 nodig om de school te bouwen.

Scholierenactie
Nederlandse leerlingen trekken zich de situatie van hun leeftijdsgenoten in Senegal aan. De leerlingen proberen met al hun klasgenoten bij familie en vrienden ¤ 5,- per persoon op te halen. Hiervoor bedenken ze zelf inzamelingsacties. Als extra actiemiddel hebben ze een solidariteitsstaking achter de hand. Als er op 30 november om 11 uur via bankrekeningnummer 1710 0 1710 minder geld is ingezameld dan de benodigde ¤ 50.000, zullen scholieren die dag uit solidariteit met de Senegalese jongeren, niet naar de les gaan. Onder het motto `Zij niet naar school, wij niet naar school!' zullen zij zich in de kantine verzamelen en in school gaan staken. Scholen die de actie steunen kunnen een alternatief lesprogramma draaien. Op www.scholierenstaking.nl en de bijbehorende hyves melden leerlingen hun acties aan en kunnen leerlingen en ouders informatie vinden over alle actiemiddelen. CNV Jongeren ondersteunt de actie.

De school in Senegal
Veel ouders in ontwikkelingslanden sturen uit armoede hun kinderen niet naar school, maar naar de stad om geld voor de familie te verdienen. De federatie van vakbonden `CNTS` in Senegal en de stichting Sundjata doen hier wat aan. Het eerste doel van de vakbond is het bouwen van een school in de stad Dakar (Senegal). De school dient ook als een opvanghuis voor meiden die van het platteland komen. Op de school zijn namelijk slaapplekken aanwezig voor de kinderen waar ze de eerste tijd in de stad veilig zijn. Bij de school wordt ook een restaurant geopend, waar de kinderen kunnen leren koken en opdienen. Ook is er aan de school een strijkservice verbonden. Zo kunnen leerlingen tijdens schooltijd beroepservaring opdoen. Met het verdiende geld wordt de school onderhouden. De meiden krijgen verder les in lezen en schrijven, voorlichting over HIV en AIDS en leren wat hun rechten als werkende zijn.

Na school kunnen de oud-leerlingen met hun diploma op zak meer geld voor hun werk vragen. Zo kunnen ze niet alleen in hun eigen levensonderhoud voorzien, maar houden ze ook nog wat geld over om naar huis te sturen. Hiermee kunnen andere familieleden ook naar school. Zonder dit soort scholing is het erg moeilijk voor de kinderen werk te vinden en komen ze meestal in de prostitutie of in andere problemen terecht. De vakbond volgt de leerlingen ook nadat ze de school hebben afgerond. Zo helpt ze misbruik van deze meiden te voorkomen. Als de school een succes wordt, zullen er meer van dit soort scholen worden geopend.





Stichting Sundjata