"VOLOP ZOMER; de schilder Job Graadt van Roggen"


BERGEN NH, 20071015 -- De veelzijdige kunstenaar Johannes Mattheus, `Job', Graadt van Roggen (1867-1959) wordt dit jaar herdacht met een aantal tentoonstellingen. In museum Kranenburgh (Bergen nh) komt zijn kracht als schilder tot uitdrukking in de tentoonstelling `Volop zomer; de schilder Job Graadt van Roggen', van 6 november 2007 t/m 2 maart 2008. In dezelfde periode is in historisch museum Het Sterkenhuis (eveneens in Bergen) de expositie `Met kool, krijt, inkt en papier; etsen en tekeningen van Bergen en omgeving door Job Graadt van Roggen' te zien, waarbij zijn grote talent als etser en tekenaar tot uitdrukking komt.

Voorloper
Job Graadt van Roggen kan worden beschouwd als een voorloper van de Bergense School. Na zijn studie- en academietijd in Groningen en Amsterdam vestigde hij zich uiteindelijk in 1900 in het kunstenaarsdorp Bergen. Hij liet er een huis bouwen en woonde er vele jaren lang. In die tijd legde hij zich meer en meer toe op het schilderen, terwijl hij aanvankelijk voornamelijk als een begenadigd etser werd beschouwd.

Een volbloed plein air schilder
Meestal zocht Graadt van Roggen zijn onderwerpen in de buurt van zijn woonplaats Bergen. Hij trok er opuit, hij was een volbloed plein air schilder. Interieurschilderijen maakte hij nooit, slechts een paar stillevens. De duinen van Bergen aan Zee tot Camperduin en Petten maakte hij tot zijn onderwerpen, evenals de Zeeuwse kust.
Ook reisde Graadt van Roggen veel naar het buitenland, bij voorkeur naar mediterrane streken.

Volop zomer
Als gevolg van een hersenvliesontsteking was Graadt van Roggen vanaf zijn derde jaar doof. Van zijn zesde tot zijn zeventiende jaar was hij leerling van het Doofstommen Instituut in Groningen en volgde hij lessen op de Academie Minerva. Zijn eerste schilderijen maakte hij in Groningen op 17-jarige leeftijd. Door zijn handicap is de kunstenaar een kijker, iemand die de natuur, het buitenleven opgezogen heeft. "Door werken onder lichtere luchten in 't buitenland, werden zijn doeken ook lichter van kleur. Duinen, stranden, rotskusten trekken hem het meeste aan.", noteert hij midden jaren dertig over zichzelf in een levensschets.

Monografie
Naast de tentoonstellingen verschijnt een monografie over Job Graadt van Roggen, getiteld `Volop Zomer', geschreven door Jan Louter, met bijdragen van Professor Eddy van der Maarel en Adriaan van Dis.
Het boek is vanaf begin oktober 2007 verkrijgbaar, o.a. aan de kassa's van museum Kranenburgh en historisch museum Het Sterkenhuis, voor E 24,50.





Museum Kranenburgh