Ingezonden persbericht


SP ondersteunt proefproces stadsverwarming en bijzondere bijstand

Afgelopen donderdag diende bij het kantongerecht in Breda de zaak van mevrouw Van der Putten tegen de gemeente Tilburg. Mevrouw Van der Putten, bijstandsgerechtigde zonder werkverplichting, eist van Sociale Zaken een tegemoetkoming in het kader van de Bijzondere Bijstand vanwege extra stookkosten door stadsverwarming. De SP-fractie ondersteunt mevrouw Van der Putten hierin. SP-raadslid Paul Huijgen: "We dringen er bij het college al meerdere jaren op aan een oplossing te vinden voor het verouderde systeem van stadsverwarming. Dit proces kan er voor zorgen dat de gemeente verplicht wordt Tilburgers die in de problemen komen door de extra stookkosten financiële bijstand te verlenen en kan een doorbraak beteken in de discussie over stadsverwarming." Mevrouw van der Putten is aangesloten op stadsverwarming. Algemeen wordt erkend dat door dit verouderde systeem de stookkosten jaarlijks 250,00 hoger uitvallen dan met hetzelfde verbruik met een HR-ketel het geval zou zijn. Huijgen: "Die 250,00 is zeker voor Tilburgers die moeten leven van een uitkering niet op te brengen en een vrije keuze voor een andere manier van energievoorziening is er niet. Volgens de folder van Sociale Zaken kan je voor dit soort extra kosten bijzondere bijstand aanvragen, en toch heeft de dienst anders besloten." Mevrouw Van der Putten betoogde dat haar aanvraag voldoet aan alle criteria die de Sociale Dienst stelt voor Bijzondere Bijstand. Dat er bij Sociale Zaken nog geen regeling bestaat voor bijstand voor stookkosten is volgens haar geen argument: "Goed beleid is in de geschiedenis vaak begonnen doordat een enkel individu daarop aandrong. Ik hoop dat mijn geval ook zorgt voor zo'n regeling." De Gemeente Tilburg verdedigde zich in de zaak met het argument dat zij zich al op andere wijze inzet om de tarieven voor stadsverwarming omlaag te krijgen. Huijgen: "Daar moet de gemeente ook vooral mee doorgaan, maar in de tussentijd mogen de gebruikers van stadsverwarming die door de extra kosten in de problemen komen niet aan hun lot overgelaten worden. Tot nu toe is er aan de tarieven nog niets gewijzigd, en op basis van die realiteit zal Sociale Zaken de aanvraag moeten beoordelen." De rechter volgde mevrouw Van der Putten in een groot deel van haar betoog, maar betwijfelde of zij wel werkelijk hoger uit is met haar energierekening. Huijgen: "Dat verhaal is niet van toepassing. Die meerkosten worden algemeen erkend, en als zij zuinig is met haar warmtegebruik, blijven ook die meerkosten, en daar hoeft zij niet voor gestraft te worden. En bovendien zit zij met 30 kJ precies op het landelijk gemiddelde aan warmteverbruik."
Uitspraak volgt over zes weken.
Meer info:
Marjolein Buijssen, 06-48836279
SP­ eerste weg links
SP afdeling Tilburg, Piushaven 29, 5017 AN Tilburg T (013) 5802320 F (013) 5802318 E tilburg@sp.nl I www.tilburg.sp.nl Tripleclick hier voor RSS nieuwsfeed


---- -- S P T i l b u r g

Rechtbank Breda, sector bestuursrecht, dd. 2.11.2007 Mevr. J.M. van der Putten contra Gemeente Tilburg/Sociale Dienst inzake afwijzing van mijn aanvraag van 28.12.2007 voor Bijzondere Bijstand en de negatieve beslissing op mijn bezwaarschrift hierover.
Zeer geachte Rechter,
Ik zit hier, vol vertrouwen in mijn zaak maar wel beetje zenuwachtig. Daarom heb ik assistentie van dhr. Jo op ten Berg, medewerker van de SP-Hulpdienst in Tilburg. Ik wil u ervan overtuigen dat de gemeente Tilburg fout zit met haar afwijzing van mijn aanvraag voor Bijzondere Bijstand. Mijn betoog is vooral een commentaar op allerlei passages en citaten uit het verweerstuk "Bezwaar en Beroep, Soc. Zaken", pag. 1-26.
Daarin staan alle argumenten voor toekenning, en ook alle foute argumenten waarmee de gemeente ten onrechte meent mijn aanvraag te moeten afwijzen. Ik en u hoeven geen nieuwe argumenten meer te verzinnen. Het gaat over de vraag hoe de argumenten geïnterpreteerd en gewogen moeten worden. Ik verwijs naar heel wat passages in het stuk, en geef u daarom ook een exemplaar van mijn tekst.
1. Gemeente Tilburg kent 4 voorwaarden om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand (zie pag. 22), en mijn aanvraag voldoet aan al deze voorwaarden:
1. het moet gaan om bijzondere kosten en/of omstandigheden: dat stadsverwarming voor de gebruiker 250 extra kosten (meer dan het gemiddeld stookbedrag van niet-aangeslotenen) met zich mee brengt, is een landelijk breed geaccepteerd gegeven (zie pag. 8, regel 3-12), en dit wordt door de gemeente ook niet bestreden en zelfs bijgevallen ­ zie pag. 4, regel 11-13: "Gebleken is dat klanten die gebruik maken van stadsverwarming gemiddeld per jaar 250 meer betalen ..." en vele andere passages. Ik heb dan ook geen aanvraag ingediend voor gewone maar precies voor deze "extra energiekosten" - welke categorie nota bene door de gemeente zelf genoemd wordt als voorbeeld van bijzondere kosten ! (zie pag. 22 regel 19)
2. het moet gaan om noodzakelijke kosten: verwarming is noodzakelijk, en men kan niet kiezen of wel of men wel of niet op de stadsverwarming aangesloten zit (daartoe besloot en beslist de gemeente, in overleg met het energiebedrijf en de woningbouwcorporaties) !
3. het moet gaan om kosten waarvoor geen eerdere opvangregelingen zijn: die zijn er dus niet !
SP­ eerste weg links
SP afdeling Tilburg, Piushaven 29, 5017 AN Tilburg T (013) 5802320 F (013) 5802318 E tilburg@sp.nl I www.tilburg.sp.nl Tripleclick hier voor RSS nieuwsfeed

De gemeente verwijst in haar afwijzing naar pogingen in de politiek tot matiging van de tarieven

(pag. 4, regel 14 en pag. 13, 14-16). En dat is wat anders dan een compensatieregeling, zoals door de gemeente genoemd wordt op pag. 4, regel 15 ­ zie ook pag.13. Deze pogingen hebben geen van alle geleid tot welke regeling dan ook. En waar de gemeente verwijst naar de "werkgroep warmte" (pag. 4, regel 16-34) is zij abuis over het doel van deze werkgroep: deze doet onderzoek naar de toekomstmogelijkheden (of, hoe, tot welke prijs) van (m.n. de oude delen van) de stadsverwarming in Tilburg (zie pag. 12), en haar doel is zeker niet om "namens het College een doorbraak te bereiken om tot een andere regeling te komen en eventueel beter betaalbare leveringen te bewerkstelligen, indien nodig middels de bijzondere bijstand" (pag. 4, regel 28-30). De juristen van de Sociale Dienst Tilburg hebben er niet veel van begrepen: bedoelde werkgroep is ingesteld door de gemeenteraad en geeft aan de raad een advies over de toekomst van de stadsverwarming: de werkgroep (samengesteld uit gemeente, Essent, woningbouwcorporaties en consumenten) gaat niet over de bijzondere bijstand. En waar in het doel van de werkgroep staat "tegen welke prijs" (pag. 4 regel 17) gaat het over investeringen en afschrijvingen voor het systeem van de stadsverwarming, en niet over de prijs die ik voor de geleverde warmte betaal ...
4. het moet gaan om onbetaalbare kosten: het bedrag van 250 per jaar, bovenop de al uitermate dure Essent-tarieven, is nou precies zo'n bedrag dat iemand met enkel bijstand de das om kan doen (ook warm ...). Ik mag aannemen dat de gemeentelijke Sociale Dienst mijn aanvraag aan deze 4 voorwaarden getoetst heeft..
Het is mooi dat de gemeente niet de extra kosten voor stadsverwarming bestrijdt (pag, 21, regel 24). Maar het is raar dat Sociale Zaken vervolgens bij de beslissing op mijn aanvraag dat niet honoreert (pag.
5, regel 10).
En het is raar dat de Bezwaarschriftencommissie over het toetsen aan de genoemde voorwaarden zeer slordig, onvolledig (of niet!) en onjuist beargumenteert: "Wij zijn van mening dat in uw situatie de vermeende (!!) meerkosten van stadsverwarming en de daarmee samenhangende financiële consequenties volgens ons niet kunnen worden afgewenteld op de bijstandwet ..." (pag. 26, regel 3-5). En tenslotte: de verwijzing naar een eerdere aanvraag en afwijzing voor vergoeding van energiekosten ging niet over extra kosten voor stadsverwarming en is dus gewoon niet ter zake (pag. 26, regel 6-13).
2. Waar de gemeente kennelijk wel op getoetst heeft, is

op het niet bestaan van een beleidsnota compensatieregeling (pag. 4, regel 24 en pag. 6, regel 14-

16) en
op het feit dat er in het werkboek van Sociale Zaken geen paragraaf staat over compensatie voor de extra-energiekosten verbonden aan - het verplicht aangesloten zijn op - stadsverwarming (pag. 6, regel 5-7 en elders) .

Maar ...: dat is nou juist wat ik aankaart: zo'n regeling zou er wel in moeten staan of komen te staan. Het werkboek is geen wettelijk kader voor de eeuwigheid, maar een werkboek, dat wil ook zeggen: een steeds veranderend aantal regels, waarmee steeds weer antwoord gegeven wordt op veranderende wetten, regelgeving, subsidies en omstandigheden. Elk jaar komt er een nieuwe versie van uit, steeds zijn er incidentele aanpassingen.

In feite zou de gemeente, naar aanleiding van mijn geval en de toetsing daarvan aan genoemde voorwaarden, zelf dit werkboek moeten aanpassen.
Bovendien is Bijzondere Bijstand nou juist niet helemaal te vangen in regels: het is maatwerk, waarbij juist gekeken wordt naar persoonlijke omstandigheden. Zelfs al gaat het nu over honderden mensen die in dezelfde situatie als ik verkeren ...
Goed beleid is in de geschiedenis vaak begonnen doordat een enkel individu daarop aandrong, of om in uw vak te spreken: doordat een enkele casus daartoe de juridische aanleiding werd. Ik hoop dat mijn geval dat ook wordt ...

Mevr. Mieke van der Putten,
Rentmeesterlaan 122, 5046 MK Tilburg.


---- --