Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070804260

Vragen van het lid Pechtold (D66) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart over de positie van het Kwaliteitscentrum Examinering (KCE). (Ingezonden 5 november 2007)


1
Klopt het dat uw ambtsvoorganger in oktober en november 2006 twee reacties van het Kwaliteitscentrum Examinering (KCE) heeft ontvangen op de publicatie van de regeling examinering beroepsopleidingen en tarieven Kwaliteitscentrum examinering beroepsopleidingen 2006, waarin uw departement wordt afgeraden de `best practices' uit de voorlichtingsbrochure van KCE in het standaardenkader op te nemen? Zo ja, waarom is dit toch gebeurd? 1)


2
Waarom heeft u, ondanks afraden van KCE, dit voorjaar aangegeven op basis van deze nieuwe standaarden voornemens te zijn 85 MBO-opleidingen hun examenlicentie te ontnemen?


3
Betreurt u het achteraf bezien, het advies van KCE niet te hebben opgevolgd?


4
Deelt u het inzicht van VNO-NCW en MKB-Nederland dat de kwaliteit van examens in het MBO de laatste jaren juist sterk is toegenomen, mede dankzij KCE? Zo neen, waarom niet?


5
Waarom heeft u besloten het toezicht per 15 november aanstaande bij KCE weg te halen en over te hevelen naar de Inspectie? Hoe verhoudt dit besluit zich tot de bepalingen over de intrekking van de aanwijzing zoals beschreven in de Wet educatie beroepsopleidingen (WEB)?


6
Bent u bereid uw toezegging aan het bestuur van KCE van begin september 2007, waarin u heeft aangegeven de rechtspositie van het personeel van KCE (baan-, functie- en salarisgarantie, met behoud van de geldende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden) te waarborgen, gestand te doen? Zo ja, bent u bereid deze toezegging op zo kort mogelijke termijn op schrift te laten uitwerken en het personeel van KCE hiervan in kennis te stellen? Zo neen, waarom niet?


1) Kamerstuk OCW-06-16484