NEN


Innovatieve norm binnenriolering

maandag 5 november 2007, 16:08

Door klimaatveranderingen krijgen we de komende jaren waarschijnlijk alleen maar meer last van heftige regenbuien, waarbij in korte tijd grote hoeveelheden hemelwater naar beneden komen. Dat water moet zo snel mogelijk via leidinginstallaties van woningen en gebouwen worden afgevoerd. Gebeurt dat onvoldoende of zelfs helemaal niet, dan kunnen daken en goten vol komen te staan, overstromen of - bij het ontbreken van een noodafvoersysteem - zelfs instorten. Nieuwe technieken kunnen dat voorkomen of de afvoerinstallaties daartegen beveiligen. Daarom verschijnt de komende maand een uitgebreidere versie van de Nederlandse norm NEN 3215 over de binnenriolering van woningen en gebouwen.

Hemelwater
Tot de binnenriolering behoren alle waterafvoeren in én aan een woning of gebouw. Dus niet alleen de vuilwaterafvoeren van toiletten, badkamers, keukens en wasmachines, maar ook de hemelwaterafvoer. De binnenriolering stopt 50 cm buiten de gevel, de ontlastput hoort er ook nog bij. Juist over dat deel van de binnenriolering, dat moet zorgen voor de snelle en ongehinderde afvoer van hemelwater naar de gemeentelijke riolering, het oppervlaktewater of een infiltratievoorziening binnen de perceelgrens, strekken de belangrijkste wijzigingen van NEN 3215 zich uit.

Nieuwe technieken
Een andere reden om deze norm voor binnenrioleringen grondig te vernieuwen is dat tegenwoordig nieuwe technieken voor de vuil- en hemelwaterafvoer worden toegepast. In de vernieuwde norm zijn deze nieuwe technieken opgenomen.
Daarnaast wordt de Nederlandse technische richtlijn NTR 3216 aangepast. Deze richtlijn beschrijft hoe in de praktijk aan de eisen in de norm NEN 3215 kan worden voldaan.

In NEN InstallatieMagazine nummer 5 legt Will Scheffer van brancheorganisatie Uneto-VNI uit wat de belangrijkste veranderingen in de nieuwe norm zijn. Hij is lid en was jaren voorzitter van de normcommissie Binnenriolering.