Senternovem


Nieuws

06-11-2007 | Vergrijzing vraagt om betere functionaliteit en transformatie woningen

De vergrijzing in Nederland en het aanbod van geschikte nieuwbouwwoningen houden in Nederland geen gelijke tred. De meeste oudere mensen willen het liefst in hun eigen omgeving blijven wonen. Dit betekent dat bestaande woningen beter afgestemd moeten worden op de veranderende woonwensen. Tegelijkertijd spelen in stedelijke gebieden problemen met de groeiende stroom bouw- en sloopafval, de dreigende schaarste aan grondstoffen en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Sloop en nieuwbouw zijn daardoor economisch en maatschappelijk vaak niet mogelijk. Verhogen van de functionaliteit en transformatie kunnen helpen toch te voldoen aan de veranderende woonwensen.

Zowel voor het verhogen van de functionaliteit als voor transformatie geldt dat het gebouw en de omgeving voldoende functionele mogelijkheden moet hebben voor herontwikkeling. Ook de technische staat moet de aanpak toelaten. De gebouwen moeten een zekere maatvoering hebben en de locatie en infrastructuur moeten een ander gebruik niet in de weg staan. Daarnaast moet het aanbod voorzien in een vraag. Dit zijn zaken die vroegtijdig in een haalbaarheidsonderzoek in kaart moeten worden gebracht.

Verhoging van de functionaliteit
Na-oorlogse wijken hebben vaak een aantal kenmerkende eigenschappen. De wijken zijn ruim en zelfvoorzienend opgezet met winkels, scholen en andere voorzieningen. De wijken beschikken meestal over veel groen en zijn opgebouwd volgens een verkaveling in stroken. De woningvoorraad bestaat vaak uit meergezins- en eengezinswoningen. De woningen zijn sober en doelmatig; klein met een minimale uitrusting. De wijken waren vooral bestemd voor de middenklasse. In sommige wijken heeft de oorspronkelijke bevolking plaatsgemaakt voor doelgroepen met een zwakke positie op de woningmarkt. In andere wijken is sprake van vergrijzing. Over het algemeen kan worden gesteld dat de bewonersopbouw eenzijdig is.
Door veranderende wooneisen komen deze wijken in aanmerking voor herstructurering. Dit zorgt voor meer differentiatie waardoor de doorstroommogelijkheden worden vergroot. Dit wordt bereikt door de functionaliteit van de woningen te verhogen. Dit kan door verticale of horizontale samenvoeging, optopping of het omzetten van de plint (met de bergingen) in woonruimte.

Transformatie
Bij transformatie verandert de bestemming van een gebouw. Hierbij moet uitgegaan worden van de kwaliteiten van een gebouw. Transformatie dient een integraal proces te zijn. Niet alleen wat betreft de functies die in een pand ondergebracht kunnen worden, maar ook op het gebied van kostenberekening en bouwkundige mogelijkheden. Net als bij het verhogen van de functionaliteit is maatwerk een vereiste. Transformatie van gebouwen brengt de vastgoedmarkt meer in balans, doordat overtollige vierkante meters worden getransformeerd naar veelgevraagde vierkante meters voor wonen. Wanneer de leegstand van bestaande gebouwen vermindert, komt dat tevens ten goede aan de veiligheid in de stedelijke omgeving. Door het sparen van gebouwen blijft ook de culturele en emotionele betekenis voor de stad bewaard. De transformatie kan leiden tot een grotere variëteit aan woningen. Het draagt ook bij aan een besparing van bouwmaterialen en bovendien zijn de ontwikkeltijd en de bouwtijd korter. Voorbeelden van transformatie zijn te vinden in het infoblad 'Herbestemming'.