NEN


Passieve koeling in woningventilatie

maandag 5 november 2007, 14:07

De InstallatieVakbeurs in Hardenberg trok de afgelopen maand 330 exposanten en 15.000 bezoekers. In 2006 waren dat er nog 'maar' 13.000. De beurs groeit dus nog altijd. Ook de meeste grote merknamen zijn nu in Hardenberg te vinden. Samen met honderden kleinere toeleveranciers van de installatiebranche en een aantal installatiebedrijven zelf gaven zij een beeld van wat er op dit moment in de installatietechniek gaande is: duurzaamheid, ofwel energie- zuinigheid met behoud van comfort. Er waren heel wat opmerkelijke presentaties op het gebied van energiebesparing en reductie van de CO -uitstoot in de gebouwde omgeving.

Passieve koeling
Zo was er een systeem voor passieve koeling via de gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw) in de particuliere woning te zien. Voor deze techniek definitief op de markt verschijnt, moeten eerst de lopende tests in negen proefwoningen zijn afgerond. Het door de ontwikkelaar omschreven uitgangspunt voor het technisch ontwerp lijkt op het eerste gezicht eenvoudig. Nieuwbouwwoningen worden in verband met de wettelijk voorgeschreven energieprestatie toch al voorzien van gebalanceerde ventilatie met wtw. Dan kan die installatie net zo goed meteen worden voorzien van een compacte unit, ongeveer zo groot als die voor de wtw. Dat is alles wat de bewoner nodig heeft voor 'gratis' passieve koeling via de ventilatielucht. Het gebruikt vrijwel geen energie in vergelijking met losse airco's.

Het koelvermogen van een actieve airconditioning is hoger dan van passieve koeling via de ventilatie. Maar volgens de leverancier kan met dit systeem bij een buitentemperatuur van ruim dertig graden de binnentemperatuur zo'n dertig procent worden teruggekoeld. Dat is voor de gevoelstemperatuur vrijwel altijd ruim voldoende. Warmer wordt het in ons land 's zomers toch (nog) niet vaak.

Tijdens de InstallatieVakbeurs presenteerde NEN onder meer de volledig herziene praktijkgids Bouwbesluit - Ventilatie met daarin de jongste voorschriften en ventilatietechnieken.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Praktijkgids Bouwbesluit Ventilatie (2e druk) (Publicatie) NEN 1087:2001 nl (Norm) NEN 8087:2001 nl (Norm) NPR 1088:1999 nl (Norm) Zie het origineel