UMC Utrecht


Huidletsel bij bedlegerige patiënten

Onderzoek naar de oorzaak van huidletsel bij bedlegerige incontinente patiënten, een groot probleem in verpleeghuizen, toont aan dat het geven van wisselhoudingen noodzakelijk is om verergering van de klachten te voorkomen.

Dat concludeert Ronald Houwing in zijn proefschrift. Hij gaat hiermee in tegen de adviezen van de Europese decubitus advies groep (EPUAP). Vochtletsel zoals veel wordt gezien bij bedlegerige incontinente patiënten is niet anders dan een pijnlijke oppervlakkige vorm van decubitus die in bijna alle gevallen door goede zorg vermeden kan worden. Het is een uitstekende parameter voor de kwaliteit van goede zorg. Het voorkomen van ontvelde billen bij bedlegerige oude mensen is gewoon een kwestie van slechte zorg.

De inspectie van volksgezondheid zou daarom deze huidletsels moeten blijven tellen, als prestatie-indicator, zoals de wetenschappelijke verenigingen hebben geadviseerd. Helaas blijken risicoscorelijsten niet in staat te voorspellen of iemand het risico loopt om doorligwonden of decubitus te krijgen. Een verpleegkundige en medische anamnese, naast een dagelijks inspectie van de huid op verschijnselen van beginnende schade is nodig.

Houwing promoveert op 6 november aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Utrecht.
dinsdag 6 november 2007