Best Buddies Nederland van start

17/10/2007 08:40



Best Buddies Nederland



Vriendschapsprojecten verbinden twee werelden

Best Buddies organiseert wereldwijd vriendschapsprojecten tussen mensen mét en mensen zonder een verstandelijke beperking. Ook in Nederland gebeurt dat. De landelijke lancering van Best Buddies Nederland vindt plaats op 6 november in de Jaarbeurs te Utrecht. De start en verdere uitbouw van Best Buddies in ons land is mogelijk dankzij een subsidie van Rabobank Foundation.

Best Buddies
Best Buddies, een non-profit organisatie, begon in 1989 in de Verenigde Staten toen oprichter Anthony Kennedy Shriver zich realiseerde dat personen met een verstandelijke beperking vaak de mogelijkheid missen om sociale relaties met anderen aan te gaan. Sindsdien hebben meer dan 300.000 vrijwilligers en mensen met een verstandelijke beperking deelgenomen aan het vriendschapsprogramma. Studenten, maar ook andere vrijwilligers, en mensen met een beperking gaan bij Best Buddies een vriendschapsrelatie aan voor minimaal één jaar. Gedurende dit jaar hebben ze wekelijks contact met elkaar en twee keer maand ondernemen ze samen iets. Voordat beide buddies met elkaar in contact worden gebracht, krijgen ze een zorgvuldige screening. In Nederland is een Best Buddies pilot gestart door Zuidwester, een organisatie voor zorg en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking en het Albada College, een MBO-opleiding. Het pilotproject was zeer succesvol. De basis van dit succes ligt bij de samenwerking tussen onderwijsinstellingen, zorginstellingen en Best Buddies Nederland. De pilotfase is inmiddels afgesloten. Best Buddies wordt landelijk opgezet.

Rabobank Foundation
Rabobank Foundation steunt het werk van Best Buddies Nederland. Rabobank Foundation is een ontwikkelingsorganisatie, die miljoenen besteedt aan honderden projecten in meer dan zeventig landen. Doel van de organisatie is om kansarme groepen in de samenleving een beter perspectief te geven. In Nederland ondersteunt Rabobank Foundation initiatieven die de positie van mensen in een achterstandssituatie verbeteren.

Lancering op 6 november
De lancering van Best Buddies Nederland is op 6 november in de Jaarbeurs te Utrecht. Dit in aanwezigheid van onder meer oprichter Anthony Kennedy Shriver, bestuurder P. Moerland van Rabobank Nederland en staatssecretaris J.Bussemaker (volksgezondheid, welzijn en sport). Gijs Wanders interviewt enkele buddies. Op het programma staat ook een forumgesprek en de première van een promotie-dvd. Best Buddies Nederland verwacht op 6 november vele bestuurders van onderwijsinstellingen, zorginstellingen en Rabobanken. De bijeenkomst is ook bedoeld om contacten te leggen en inspiratie op te doen voor het vormen van nieuwe vriendschapsclubs in samenwerking met Best Buddies Nederland.