Socialistische Partij

Bos houdt aanbieders risicohypotheken (een beetje) in de gaten

30-10-2007 * Minister Bos zal naar eigen zeggen "...de ontwikkeling op de markt van risicovolle hypotheken nauwgezet in de gaten houden en zo nodig passende maatregelen overwegen". Tegelijkertijd vindt Bos dat het verstrekken van hypotheken met een hoog risicoprofiel (bijvoorbeeld aan consumenten zonder vast inkomen, met eerdere betalingsproblemen en tegen een variabele rente) voornamelijk een zaak is van de hypotheekbanken zelf. Dit geeft de minister aan in antwoord op kamervragen van de SP-kamerleden Ewout Irrgang en Paulus Jansen.

In de Verenigde Staten woedt er al bijna een jaar een financiële crisis, nadat veel hypotheekbanken leningen -vaak met variabele rente- verstrekt hadden aan huizenkopers die daar eigenlijk niet de draagkracht voor hadden. Bij een zuchtje tegenwind kwamen zij in de problemen en ontstond er een heus domino-effect.

Inmiddels heeft ook Europa last van de Amerikaanse hypotheek-crisis, doordat Amerikaanse hypotheekbanken hun riskante hypothekenportefeuille deels doorverkocht hadden aan Europese beleggers.

SP-kamerlid Paulus Jansen: "Maar is nog een tweede ontwikkeling. De verkoop van deze zeer risicovolle hypotheken begint ook in Nederland aan te trekken. Terwijl hier in het verleden strenge eisen gesteld werden aan de financiële draagkracht van de hypotheeknemer, leggen hypotheekverstrekkers zoals Sparck de lat een stuk lager. Uiteraard in ruil voor een hogere rente."

Wat Jansen betreft wordt zo snel mogelijk paal en perk gesteld aan deze riskante hypotheken: "Ze zijn riskant voor onze economie, maar vooral riskant voor degene die met deze geldwolven van de financiële markten in zee gaat."