Openbaar Ministerie

Aanhoudingen in witwasonderzoek binnen de autobranche

Functioneel Parket, 6 november 2007

Onder leiding van het Functioneel Parket heeft de FIOD-ECD (Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst Economische Controledienst) op 6 november 2007 op diverse plaatsen in Nederland doorzoekingen verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar onder andere witwassen en valsheid in geschrifte. Er zijn 3 aanhoudingen verricht. In een woning is een contant geldbedrag van 300.000 euro aangetroffen. De omvang van de fraude bedraagt ca. 4 miljoen euro.

Aanleiding voor het onderzoek zijn controles van de Belastingdienst over de jaren 2002 tot 2006. Hieruit bleek dat verdachten, door gebruik te maken van vermoedelijk valselijk opgemaakte leenovereenkomsten, deden voorkomen alsof gelden werden verstrekt door buitenlandse rechtspersonen. Vermoedelijk werden deze leningen vervolgens verstrekt aan in Nederland gevestigde ondernemingen die zich met name bezighouden met de verkoop van tweedehands autoâs.

Door gebruik te maken van vermoedelijk valse dan wel vervalste leenovereenkomsten probeerden de verdachten waarschijnlijk de werkelijke herkomst van de uitgeleende gelden te verhullen. De bron van de uitgeleende gelden is onbekend. Gebleken is dat de buitenlandse rechtspersonen vermoedelijk eigendom zijn van de aangehouden verdachten.

De doorzoekingen vonden plaats in Barendrecht, Wassenaar, Rockanje, Andelst, Leerbroek, Nieuwkuijk, Langerak en Eindhoven.