Ingezonden persbericht


Persbericht
Netwerk Vlaanderen, International Coalition to Ban Uranium Weapons (ICBUW), Belgische Coalitie Stop Uraniumwapens, BankTrack

Actie bij de ?Bank of New York? als protest tegen uranium wapens

Brussel, 6 november 2007
Vandaag hebben actievoerders van 25 Belgische NGO?s een ?radioactief? buffet georganiseerd in de inkomsthal van het Brusselse filiaal van de Bank of New York. Dit was één van de vele acties die plaatsvonden bij bankkantoren in verschillende steden ter wereld, naar aanleiding van de internationale dag tegen uranium wapens. Deze wapens zijn radioactief en chemisch giftig en veroorzaken ernstige gezondheidsproblemen bij burgers en militairen.

Het onderzoeksrapport 'Too Risky for Business. Financial Institutions and Uranium Weapons.', dat vandaag werd voorgesteld aan de pers, illustreert de steun van 47 internationale financiële instellingen aan de vervaardiging van deze controversiële wapens.

De Brusselse actie was georganiseerd om de gevolgen van de investeringen van the Bank of New York in de Amerikaanse wapenbedrijven ATK, GenCorp, en General Dynamics in het daglicht te stellen.

Actievoerders gehuld in smokings en galajurken deelden ?radioactieve? hapjes en drank uit aan het personeel van de bank, onder begeleiding van een cellist die Bach vertolkte. Er werden ook folders uitgedeeld en spandoeken opgehangen.

De gevaren van Uraniumwapens
Verarmd Uranium is een radioactief en chemisch toxisch afvalproduct van de nucleaire industrie. Het wordt gebruikt in anti-tankwapens en in tankbepantsering. Door het gebruik van deze wapens ontstaan er stofwolken van kleine metalen deeltjes die het slagveld en de aangrenzende omgeving voor miljoenen jaren besmetten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat verarmd uranium kanker, geboorteafwijkingen, en andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Lang na het gewapend conflict, zullen de volgende generaties geconfronteerd worden met de gevolgen van deze radioactieve en toxische besmetting.

Richting een verbod
Er is een groeiend bewustzijn dat deze wapens de meest fundamentele mensenrechten schenden. Militaire vakbonden, mensenrechtenorganisaties en de milieu- en vredesbewegingen roepen op tot een wereldwijd verbod op de productie van uraniumwapens. In juni 2007 heeft België een wet gestemd die uraniumwapens verbiedt. België is hiermee het eerste land ter wereld dat een verbod instelt op productie, gebruik, opslag, aanschaf, verkoop, toevoer en transport van uraniumwapens. Het verbod op uraniumwapens roept ook vragen op over financiële instellingen die bijdragen aan de productie van deze controversiële wapens.

De investeerders
De bedrijven die deze wapens produceren worden gesteund met kapitaal van grote financiële instellingen, investeringen die de productie van deze wapens mogelijk maken. Dit is de conclusie van het rapport 'Too Risky for Business. Financial Institutions and Uranium Weapons' een rapport dat vandaag is gepubliceerd door Netwerk Vlaanderen (B), the International Coalition to Ban Uranium Weapons (ICBUW), en BankTrack.

Het onderzoeksrapport toont aan dat momenteel meer dan 47 financiële instellingen investeren in producenten van uraniumwapens. Drie beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven: Alliant Techsystems, GenCorp en General Dynamics worden gesteund door financiers uit Canada, de Verenigde Staten, Japan, GrootBrittannië, Frankrijk, Duitsland, Taiwan, Singapore en Italië.

In de periode juli 2004 - juni 2007 hebben deze instanties kredietvoorzieningen mogelijk gemaakt die minstens 3 miljard US $ waard zijn. De financiële instellingen hebben ook de emissie van 4,2 miljard US $ in obligaties gegarandeerd en 120 miljoen US $ in aandelen in deze bedrijven. Verschillende financiers hebben ook aandelen in de producenten van uraniumwapens.

David Heller van Friends of the Earth en de Belgische Coalitie Stop Uraniumwapens verklaart: ?Zieke veteranen, bezorgde burgers en wetenschappers roepen investeerders op om verantwoordelijk te handelen en een eind te maken aan hun steun in de productie van uraniumwapens. Een aantal investeerders hebben deze stap reeds gezet. Anderen zullen hopelijk volgen. Overheden kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren. Zoals het bij wet verbieden dat banken nog investeren in uraniumwapens. Een mooi voorbeeld tot navolging is het reeds bestaande wettelijk verbod op investeringen in anti-persoonsmijnen en clustermunitie.?

Door middel van acties in vele landen roept de ?International Coalition to Ban Uranium Weapons? de in het rapport vermelde banken op een positieve stap te zetten en hun investeringsbeleid aan te passen.

Contacten:
ICBUW, Willem van den Panhuysen, tel: 0032 473 71 75 18, willem@motherearth.org, www.bandepleteduranium.org
Netwerk Vlaanderen, Inez Louwagie, tel: 0032 498 68 29 40, 0032 2 201 07 70, inez@netwerk-vlaanderen.be, www.netwerkvlaanderen.be/en Friends of the Earth, David Heller, tel: 0032 472 34 24 63, david@motherearth.org, www.motherearth.org
BankTrack, David Barnden, tel: 0031 302 33 43 43, david@banktrack.org, www.banktrack.org

Notes

1) Het onderzoeksrapport ?Too Risky for Business. Financial Institutions and Uranium Weapons?, Netwerk Vlaanderen, ICBUW, BankTrack, November 2007 kan gedownload worden van: http://www.mijngeldgoedgeweten.be


2) Overview of some of the Uranium Weapon disinvestment actions taking place on 6th November 2007

Canada
Group: AW@L
Contact: Alex Hundert
alex.hundert@gmail.com
http://www.peaceculture.org/
Action: Student group, targetting Scotiabank, members will close accounts on day

Japan
Group: CARE
Contact: Dr Katsumi Furitsu
f-katsumi@titan.ocn.ne.jp
Action: Postcard campaign and letter writing

Japan
Group: NO DU Hiroshima Project
Action: Photo exhibition on DU weapons, featuring bank disinvestment campaign

Syria
Group: Al-Yarmouk Syrian Society
Contact: Dr.Ghassan Shahrour
afodafro@scs-net.org
Action: Will issue press release and post info on website

UK
Group: CADU
Contact: Doug Weir
office@cadu.org.uk
www.cadu.org.uk
Action: Launch campaign on 6th with media work

UK
Group: Campaign for Nuclear Disarmament
Contact: Ben Folley
campaigns@cnduk.org
www.cnduk.org
Action: Mass mailout to members on 6th informing them of campaign

US
Group: Coalition to Ban DU
Contact: Carl Lundgren
cllundgren@earthlink.net
Group participating in action in New York

US
Group: Nukewatch
Contact: John La Forge
nukewatch@lakeland.ws
Action: Action at a bank in Edina, home of ATK weapon producers

Germany
Action: Letter writing campaign to banks organised by German peace movement