Nr.202
6 november 2007
Conferentie met gemeenten moet leiden tot gezamenlijke brandbrief aan het Rijk
Rotterdam wil grote toestroom Moe-landers in goede banen leiden
Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) wil een aantal gemeenten dat net als Rotterdam te maken heeft met een grote toestroom van werknemers uit Midden en Oost-Europese landen (MOE) uitnodigen voor een conferentie. Met deze conferentie wil Rotterdam ervaringen uitwisselen, lokale aanpakken vergelijken en komen tot een gezamenlijke brandbrief aan het Rijk. De wethouder maakt zich zorgen om de toestroom van Moe-landers in Rotterdam die nu veel groter blijkt te zijn dan een eerste schatting die eerder op basis van cijfers van het Rijk is gemaakt. "Wij voelen ons misleid en in de steek gelaten door het Rijk. De gemeente heeft haar verantwoordelijkheid genomen door tijdig met een plan van aanpak te komen voor de opvang van deze werknemers. Nu blijkt dat de toestroom veel groter is, is het zaak dat ook het Rijk haar verantwoordelijkheid neemt en met maatregelen komt."
Sinds 1 mei 2007 is er vrij verkeer van werknemers uit MOE-landen mogelijk. De verwachting van het Rijk was dat de arbeidsmigratie van tijdelijk aard is. Op basis van deze informatie en landelijk cijfermateriaal is geschat dat ongeveer 2500 MOE-landers in Rotterdam verblijven. Hiertoe is een plan van aanpak opgesteld. Voor ongeveer 1750 personen heeft de gemeente tijdelijke huisvesting geregeld. Uitgaande van een verblijf van vier maanden kunnen daarmee in totaal ongeveer 7000 werknemers gehuisvest worden. Op basis van het aantal inschrijvingen in het GBA en tellingen in de wijken blijkt nu dat het aantal inwoners uit MOE-landen veel groter is en tussen de 8.000 en 15.000 ligt.
Deze toename heeft gevolgen voor de stad. Problematisch is niet zozeer de komst van MOE-landers, maar de huisvesting- en werksituatie waarin zij terechtkomen. Zij komen vaak in handen van huisjesmelkers en worden uitgebuit. De overbewoning lijdt weer tot overlast en verloedering. Om dit aan te pakken heeft Rotterdam haar beleid aangescherpt. Eerste prioriteit is het ontzien van de kwetsbare wijken. Overbewoning wordt actief opgespoord door bezoeken van handhavingsteams in specifieke straten en buurten. Daarnaast wordt in samenwerking met de woningbouwcorporaties en werkgevers in de stad alternatieve huisvesting voor de doelgroep gecreëerd. Hierbij wordt ingezet op spreiding van huisvesting over de stad. Ook start de gemeente een campagne om de werknemers te wijzen op hun rechten en plichten. Om de grote aantallen aan te kunnen is de gemeente afhankelijk van het Rijk en afspraken met werkgevers. Rotterdam pleit ervoor om geen afwachtende houding aan te nemen maar snel tot een integrale aanpak te komen waarin ook de beleidsterreinen onderwijs en gezondheidszorg meegenomen worden. Hierin dient ook rekening gehouden te worden met gezinshereniging en permanente migratie. De conferentie met gemeenten zal medio december plaatsvinden.
Noot voor de redactie/