PERSBERICHT

Ondernemers voelen zich oncomfortabel bij uitsluitend online hosten van bedrijfsgegevens Europese ondernemers vaak ontevreden over huidige
bedrijfssoftware

(Schiphol-Rijk, 6 november 2007) Nederlandse ondernemers geloven in de toegevoegde waarde van bedrijfssoftware, maar zijn vaak ontevreden over de huidige pakketten. En ondanks de behoefte aan toegang tot bedrijfsgegevens op afstand, blijft ook de vermeende afhankelijkheid van online hosting ­ van een internetverbinding of server van een derde partij ­ voor veel ondernemers een groot punt van zorg. Dat blijkt uit recent onderzoek van Mamut Software, leverancier van complete bedrijfssoftware voor het midden- en kleinbedrijf, over het gebruik van software in 625 Europese kleinbedrijven.

Het onderzoek is uitgevoerd door Loudhouse Research, onder bedrijven met maximaal 20 medewerkers in zeven Europese landen: Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Denemarken en Zweden.

Van de Nederlandse respondenten zegt 69% dat software direct bijdraagt aan zakelijk succes. Desondanks is een grote groep ontevreden met de huidige software: 37% zegt dat de oorzaak van operationele problemen vaak ligt bij softwareproblemen. Nog eens één op de drie Nederlandse ondernemers (34%) vindt dat de zakelijke software vaak niet voldoet aan de verwachtingen en 33% vindt de software die het bedrijf gebruikt in het algemeen te duur.

Vertrouwelijke gegevens online
Het onderzoek toont tevens aan dat driekwart van de Nederlandse ondernemers behoefte heeft aan toegang tot bedrijfsgegevens op afstand. Echter, slechts een kwart (27%) voelt zich comfortabel bij het online hosten (software via een internettoepassing - webbased) van vertrouwelijke managementinformatie. Zij voelen zich evenmin comfortabel met het online zetten van financiële gegevens (30%) en informatie over klanten (38%). Voor 68% van de respondenten die geen gebruikmaken van online hosting is het gepercipieerde gebrek aan beveiliging van informatie een belemmering om voor webbased software te kiezen.

"Aan de ene kant hebben ondernemers behoefte aan overal en altijd toegang hebben tot hun gegevens, tegen lage kosten, maar aan de andere kant willen zij niet volledig afhankelijk zijn van een internetverbinding of server van een derde partij," zegt Dave Kroder, country manager van Mamut in Nederland. "De oplossing ligt op het gebied van Software & Services. Door de combinatie van online hosting en lokale installatie van de software hebben gebruikers op elke device toegang tot relevante bedrijfsinformatie, zonder zich zorgen te hoeven te maken over de beschikbaarheid en beveiliging van belangrijke gegevens. Daarnaast kunnen zij zelf kiezen welke gegevens zij online willen hosten en welke zij liever lokaal geïnstalleerd zien."

Advies over software
Nederlanders gaan meer dan Europese collega's af op IT-vakmedia (50%) voor de aanschaf van geschikte software. Dit zijn na internetbronnen (58%) de belangrijkste bronnen van informatie. Op de derde plaats staan software retailers (45%). Kleine bedrijven vertrouwen voor de aanschaf van software meer op het advies van hun accountant. Bijna een kwart (23%) van de Nederlanders in kleinbedrijven vindt het lastig om advies te krijgen over de juiste software; 21% vindt het daarentegen eenvoudig.

PERSBERICHT

IT-beheer voltijd functie
Meer dan ondernemers in andere landen hebben Nederlandse ondernemers een voltijd IT-persoon in dienst. Bij ruim tweederde van de Nederlandse kleinbedrijven (69%) is er minimaal één toegewijd IT- persoon voor het beheer van IT en softwareondersteuning. Dit is hoger dan het Europese gemiddelde van 59%. Bij slechts 11% van de kleinbedrijven in Nederland ligt het beheer en de ondersteuning bij de eigenaar zelf (Europese gemiddelde: 20%). Nog eens 15% maakt gebruik van een externe partij en bij 5% is het een deeltijd baan van een andere medewerker dan de eigenaar. Dit is in lijn met de rest van Europa.

De meest gebruikte software binnen kleinbedrijven is boekhoudsoftware, dat door 65% van de Nederlandse respondenten gebruikt wordt. Hiermee scoort Nederland wel lager dan het Europese gemiddelde van 71%. Op de tweede plaats staat salarisadministratiesoftware (64%). Nederlandse kleinbedrijven maken daarentegen meer dan in andere landen gebruik van managementplanning en reporting software dan in andere landen: 54% tegenover 48% in de rest van Europa. E-commerce software wordt door nog geen kwart (24%) van de respondenten gebruikt.

Software & Services
In 2007 zal Mamut een nieuw concept aan haar 335.000 Europese klanten introduceren: Mamut Business Platform, gebaseerd op het Sofware & Services-concept. Het is een enkel platform dat alle Mamut- toepassingen en hosted diensten met elkaar verbindt, maar ook geschikt is voor nieuwe oplossingen en diensten van partners. Deze hybride oplossing, die lokaal geïnstalleerde toepassingen en online diensten met elkaar verbindt, zal de flexibiliteit en functionaliteit voor Mamut-gebruikers vergroten. Mamut Business Platform combineert de voordelen van lokaal geïnstalleerde software (beveiliging van en controle over gegevens) met de voordelen van online hosting: automatische backup en flexibiliteit.
---

Over Mamut
Opgericht in 1994, Mamut (OSE "MAMUT") is een toonaangevende Europese leverancier van complete, geïntegreerde softwareoplossingen en internetdiensten voor kleine ondernemingen. Mamut levert complete en gebruiksvriendelijke oplossingen tegen de beste prijs- kwaliteitverhouding, met geïntegreerde CRM, verkoopondersteuning, logistiek, financiële administratie, e-commerce, domeinen, e-mail, web hosting en beveiliging. Meer dan 335.000 Europese klanten vereenvoudigen hun dagelijkse werkzaamheden met oplossingen van Mamut. Kijk voor meer informatie over Mamut en haar producten op www.mamut.nl

Neem voor meer informatie contact op met:
Dave Kroder, country manager Nederland van Mamut Software, tel 06-55883031, email: davek@mamut.nl of
Kalle Siebring van Hill & Knowlton, tel 020 404 47 07, email: ksiebring@hillandknowlton.com


---- --