Socialistische Partij

Steeds meer studiekosten rechtstreeks op bordje student


06-11-2007 * Steeds meer studiekosten worden rechtstreeks doorberekend, studenten betalen gemiddeld 750 euro per jaar bovenop het collegegeld. En over die extra kosten zijn universiteiten en hogescholen niet eerlijk. Dat blijkt uit onderzoek van de jongerenorganisatie (ROOD) en de Tweede Kamerfractie van de SP.

Studenten geven aan dat zij extra studiekosten wel verwachten, maar dat die vaak veel hoger uitvallen dan vooraf wordt vermeld. Zo blijkt 'aanbevolen' literatuur vaak echt noodzakelijk, net als zogenaamde vrijwillige bijdragen. Initiatiefnemer en Tweede Kamerlid Renske Leijten wil dat het ministerie van Onderwijs bij de beoordeling van de opleiding de openbaarheid over de studiekosten meeneemt. "Dan weten studenten wat ze kunnen verwachten bij de start van hun studie. Opleidingen en onderwijsinstelling die geen informatie verschaffen, zouden hun licentie riskeren."

De SP vindt het een zorgelijke ontwikkeling dat onderwijsinstellingen steeds meer kosten rechtstreeks doorberekenen aan de student. Leijten: "Studenten geven aan dat zij verplicht worden een laptop aan te schaffen, terwijl de onderwijsinstelling op de computervoorziening bezuinigt. Studenten met een creatieve of een technische studie geven aan dat een presentatie waar veel geld in gestoken wordt, vaak een hoger cijfer oplevert dan presentaties waarbij minder in het uiterlijk is geïnvesteerd. Dan kan je dus een deel van de studiepunten kopen en dat benadeelt studenten met een krappe beurs."

Aan het onderzoek deden 566 studenten mee van 173 verschillende opleidingen en 77 instellingen in Nederland. Leijten: "Het blijft een steekproef, het ziet er sterk naar uit dat hogescholen en universiteiten studenten met glossy folders proberen te binden, maar ondertussen de extra kosten die bij een studie horen even vergeten te vermelden." De MBO-opleidingen springen er overigens positief uit, zij geven de meest juiste informatie.

Het volledige rapport. http://www.sp.nl/service/rapport/studiekosten07.pdf