Ingezonden persbericht


SCHRIFTELIJKE VRAGEN ALS BEDOELD IN ARTIKEL 42 RVO

Onderwerp: winters weer scenario terrassen
Indiener(s): Niki Schipper
Datum: 06-11-2007

Toelichting
Op 31 oktober 2007 verscheen in het UN een artikel over de 'stille' voorbereidingen van de Rotterdamse horeca op de invoering van een rookverbod (vermoedelijk) per 1 juli 2008. Op 1 november 2007 publiceerde de Volkskrant een artikel over de voorbereidingen van de horeca ten aanzien van de invoering van een rookverbod in Berlijn. Beide artikelen zijn bijgevoegd.

In de gemeente Utrecht zijn in de horecaverordening en in het terrassenreglement regels opgenomen over de openingstijden van een terras (van 09.00 uur tot uiterlijk 01.00 uur). Sinds enkele jaren kent de gemeente Utrecht voor warme zomerse vrij- en zaterdagen/nachten (30 graden Celsius) het tropisch weer scenario. Waarmee wordt ingespeeld op de positieve bijdrage aan de levendigheid van de stad.

In augustus 2007 heeft het college de nota 'Utrecht creëert Nieuwe Energie' vastgesteld. Hierin onderschrijft het College de 'zorgen voor een duurzaam milieu', inclusief de verwijzing naar de ambitie om in 2030 een CO2-neutrale stad te willen zijn. Het college geeft aan dat er kansen zijn om deze ambitie te verwezenlijken, zodat Utrecht kan zich nationaal en internationaal gunstig blijven onderscheiden op energie en klimaatgebied. Het College geeft aan een meerwaarde te zien in een gezamenlijke aanpak. Door stadsbreed invulling te geven aan nieuwe energie wordt Utrecht de plaats waar aan klimaat en energie wordt gewerkt.

GroenLinks heeft de indruk dat ook in Utrecht de door parasols overdekte en/of verwarmde terrassen lijken op te rukken in het straatbeeld.

Vragen
Is het Utrechtse college met GroenLinks van mening dat het verwarmen van de buitenlucht, zeker in de winter, een averechtse bijdrage levert aan het streven een CO2 neutrale stad te willen worden?

Is het college met de Utrechtse horecavoorzieningen in gesprek over de gevolgen van de invoering van het rookverbod? Zo ja, hoe verloopt dit en welke thema's worden besproken?

Is het college al met de Utrechtse horecavoorzieningen in gesprek over mogelijkheden en kansen om bij te dragen aan de CO2-neutrale stad in 2030? Zo ja, hoe verloopt dit en welke thema's worden besproken?

Overweegt het college om, gelijktijdig met het rookverbod, een 'winters weer scenario' in te voeren, waarbij verwarming van het terras wordt verboden? Zo nee, waarom niet?

woensdag 31 oktober 2007

Biertje, peukie, naar buiten

Door TOBIAS DEN HARTOG en ANTTI LIUKKU
ROTTERDAM - Een biertje en een peuk, zoals zovele moet ook dit huwelijk er vanaf 1 juli 2008 aan geloven. In de horeca stapt dan na jaren en jaren van bakkeleien het rookverbod binnen. De stoep voor restaurants en cafés is wat rest voor de zelfdestructieve genieter. Maar de Rotterdamse horeca bereidt zich al stilletjes voor.

Manfred van den Berg, eigenaar van café Le Vagabond aan de Nieuwe Binnenweg, kan het niet over zijn hart verkrijgen. Zijn klandizie ('waarvan tachtig procent rookt') in de kou voor zijn kroeg te laten trekken aan sigaretten en sigaren? Nee, het gaat er niet in bij de Rotterdammer.

Nog voordat minister Ab Klink (Volksgezondheid) zijn definitieve rookverbodplannen voor de horeca bekend heeft gemaakt, bereiden Rotterdamse uitgaansgelegenheden zich voor op te nemen maatregelen. Zo heeft Van den Berg al bankjes langs zijn kroeg geïnstalleerd. ,,Daar komt dan een gezellig met groen begroeid dakje boven, met twee warmtelampen erbij. Het is een oplossing zoals je die ook in het buitenland ziet. De service gaat daar gewoon door. Ik heb zo veel rokers in de zaak, dat ik ze wel iets móet bieden. Een soort binnenplaats die buiten is, lijkt me een aardig antwoord op de veranderingen.''

In de Oude Haven gaan ze eveneens al 'proefdraaien', zegt Eric van Leeuwen, eigenaar van eetcafé Kade 4 en het hippe Stockholm. Vrijwel alle cafés en restaurants in het uitgaansgebied hebben deze zomer 'superhandige' parasollen gekocht. Superhandig voor rokers, welteverstaan. In de warme julimaand zal de nood nog niet aan de man zijn, maar als de herfst van 2008 aanbreekt, wordt het al snel minder prettig in de buitenlucht.

Dan bieden de splinternieuwe parasollen annex regenschermen, à 20.000 euro voor een setje, uitkomst. Met een druk op de knop klapt het gevaarte uiteen. Verlichting en verwarming zijn ingebouwd. Aan de zijkant worden plastic raampjes geritst en plots staat daar een partytent. ,,Gezellig toch?'' aldus Van Leeuwen.

Deze winter gaat hij alvast beginnen met een winterterras, zoals in het zuiden van het land een bekend gebruik is. ,,Een winddicht terras met een kacheltje, waar je met een warme jas aan behaaglijk kunt zitten,'' legt Van Leeuwen uit. En dat hier volgend jaar rokers kunnen zitten, is volgens hem een 'voordelige bijkomstigheid'.

Volgens Koninklijk Horeca Nederland zijn de Rotterdammers vooruitstrevend. ,,De meeste ondernemers houden nu nog even de adem in,'' zegt een woordvoerster toepasselijk. ,,De exacte voorwaarden en regels van de plannen van de minister kunnen een dezer dagen bekend worden. ,,Dan zal veel duidelijk worden over de voorwaarden van de rookvrije horeca. Toch klinken deze maatregelen van de ondernemers prima.''

Overigens maakt Van den Berg zich nog wel zorgen over het verbod dat straks ook in zijn Vagabond geldt. ,,Dat terras is prima als ik klanten heb die meewerken. Maar stel dat hier een groep mariniers binnenstapt, die allemaal hun pakkie zware Van Nelle-shag opentrekken en ongestoord gaan zitten roken. Het jonge meisje achter de bar zal daar keurig iets van gaan zeggen, maar mochten ze weigeren en er stapt een controleur binnen, dan is de boete voor mij. Ik hoop dat de minister daar rekening mee gaat houden.''

In de Oude Haven maakt Van Leeuwen zich minder zorgen. ,,In het buitenland is het niet uitgelopen op een drama. En in Kade 4 en Stockholm wordt veel gegeten, dus is het niet erg als er niet wordt gerookt. Voor een kroeg als Villa Kakelbont - biertje met een peukje - is dat natuurlijk anders.''

Berlijn bezorgd om wildgroei van terrasverwarmers horeca de Volkskrant, Buitenland, 1 november 2007 (pagina 05)

Van onze correspondent Sander van Walsum

Milieubewuste politici in Berlijn willen de vijfduizend energievretende 'hittepaddestoelen' aan banden gaan leggen.

BERLIJN De gemiddelde bezoeker van de Berlijnse horeca merkt er nog weinig van, maar de vrijheid van de roker wordt langzaam begrensd. Vanaf januari, als de nieuwe antirookwet van kracht wordt, moet hij zijn genot in de Biergarten of op de stoep ondergaan. Daarop vooruitlopend hebben veel horecaondernemers gepoogd het verblijf in de buitenlucht te veraangenamen door het plaatsen van 'hittepaddestoelen': propaangasbranders die terrasgebruik tot diep in de winter mogelijk maken. Een paar jaar geleden werd de hittepaddestoel - een beschermde productnaam - nog als een manifestatie van een mediterraan levensgevoel aangemerkt. Maar nu er bij de Berlijnse eet- en drinkgelegenheden al zo'n vijfduizend van die dingen staan, dringt zich bij milieubewuste politici de vraag op wat de ecologische gevolgen zijn van deze innovatie. Volgens Felicitas Kubala, fractielid van de Groenen in de Berlijnse gemeenteraad, stoot elke hittepaddestoel per uur zo'n 3,5 kilogram kooldioxide uit. Dat is evenveel als een auto tijdens een 25 kilometer lange rit. De verwarming van de buitenlucht zou alleen in Berlijn al een emissie van 20 duizend ton CO2 tot gevolg hebben. Kubala, die enige bijval krijgt van politici van andere partijen, zou de 'volstrekt nutteloze' energievreters uit het straatbeeld willen laten verwijderen. Zelfs als een meerderheid in het stadsparlement haar initiatief zou ondersteunen, is een verbod van de hittepaddestoel echter niet waarschijnlijk. Milieuwethouder Katrin Lompscher heeft dit voorjaar al geprobeerd een bepaling in de hinderwet op te nemen die een verbod van de kachels mogelijk zou maken. Maar aan het milieubelang bleek zij geen rechtsgeldige argumenten te kunnen ontlenen. Toch is distributeur Michael Schultz beducht voor imagoschade. Op eigen houtje is hij een emissiehandel begonnen met een Brandenburgse boswachter. Die zal, à raison van 2,5 euro, één boom per verkochte hittepaddestoel planten. Schultz heeft al driehonderd bomen bij hem besteld. Met gewetensnood heeft dat allemaal niets te maken, zegt hij. Hij schrijft de bloei van de Berlijnse toerisme-industrie mede toe aan het feit dat 'dankzij de hittepaddestoel de nacht kan aanvoelen als de dag'. Met de schadelijke neveneffecten valt het volgens hem wel mee. Alleen als de kachel 24 uur per dag op de hoogste stand aanstaat, nadert de emissie misschien het door de Groenen becijferde niveau. Copyright: de Volkskrant


---- --