Ingezonden persbericht


Persbericht

HOUTEN, 6 november 2007

Minister Rouvoet wijst op verantwoordelijkheid ouders bij drinkgedrag jeugd

HOUTEN - De verantwoordelijkheid om jongeren te leren verantwoord om te gaan met alcohol, ligt in de eerste plaats bij de ouders. Dat zei minister Rouvoet van Jeugd en Gezin maandagmiddag op een speciale preventieles op het Montaigne Lyceum in Den Haag. De minister ging vervolgens in gesprek met zo'n dertig leerlingen van deze scholengemeenschap. Het Montaigne Lyceum organiseerde de preventieles samen met Voorkom, een stichting die preventieve voorlichtingen geeft vanuit een christelijke levensvisie.

"Naast de verantwoordelijkheid die de ouders hebben, moet ook de jongere zijn verantwoordelijkheid durven nemen en 'nee' durven zeggen als de groep hem tot drinken wil aanzetten.", aldus de minister. De overheid en de scholen spelen een belangrijke rol als het gaat om preventie. Rouvoet is zelf voorstander van het verhogen van de leeftijdsgrens van zwak-alcoholische dranken van 16 naar 18 jaar. Daarnaast wordt momenteel de mogelijkheid onderzocht om breezers en zoete mixdrankjes uit de supermarkt naar de slijterij te 'verbannen'.

De preventieles met minister Rouvoet was de aftrap voor de 'Week van Verslaving 2007', een initiatief van verschillende christelijke organisaties voor verslavingszorg en -preventie. Het thema van de Week van Verslaving is 'Dat doet mijn kind niet, toch?'. Met deze themaweek willen de deelnemende organisaties. aandacht te vragen voor het probleem van verslaving en het belang van preventie. Meer informatie over de Week van Verslaving is te vinden op de speciale website www.weekvanverslaving.nl.