Unilever NV



Resultaat tussen Unilever en vakbonden

06/11/2007 : In de nacht van 5 op 6 november hebben Unilever Nederland en de vakbonden een onderhandelingsresultaat bereikt over een sociaal plan voor de te sluiten fabrieken en over een nieuwe CAO.

Unilever had maandagmorgen de bonden uitgenodigd voor een vervolggesprek. Dit gesprek heeft geresulteerd in een onderhandelingsresultaat.

De belangrijkste punten van het akkoord tussen Unilever en de bonden zijn:

Sociaal Plan

o Om te bereiken dat de sluiting van de fabrieken volgens plan verloopt, komt er een fonds waaruit individuele bonussen worden betaald voor medewerkers die meewerken aan een beheerste sluiting.

o De lokale Ondernemingsraad ontwikkelt een methode om deze gelden te verdelen. Dit doet zij in overleg met het lokale management.

o De hoogte van dit fonds wordt berekend op basis van een bedrag per medewerker en een aanvullend bedrag (bonus) per medewerker ingeval de fabriek een kwartaal eerder sluit.

o Voorwaarde voor dit fonds is wel, dat het adviestraject met de Ondernemingsraad uiterlijk midden december 2007 is afgerond. Als dit niet lukt, vervalt deze bonus per medewerker voor de betreffende fabriek.

o Aan dit fonds wordt voor de drie fabrieken in totaal EUR 2,7 miljoen toegevoegd ter ondersteuning van medewerkers met een zwakkere arbeidsmarktpositie.

o De ontslagvergoeding voor medewerkers in de te sluiten fabrieken is gebaseerd op de kantonrechtersformule met factor 1,0.

o Daarnaast wordt uiteraard outplacement en loopbaanbegeleiding aangeboden.

o Medewerkers van de te sluiten fabrieken gaan uit dienst op de datum van de sluiting.

o Maximaal 100 medewerkers die moeilijk plaatsbaar zijn blijven in dienst tot uiterlijk 1 april 2009 (dit betekent dus geen gedwongen ontslag tot april 2009). Dit vindt in overleg tussen Ondernemingsraad en management plaats.

CAO

o De CAO heeft een looptijd van 1 mei 2007 tot 1 maart 2009. o Een structurele salarisverhoging van 3% per 1 mei 2007, dat is inclusief de 1%-verhoging per 1 oktober 2007.
o Structurele salarisverhoging van 3,5% per 1 maart 2008. o De RAB (Resultaat Afhankelijke Bonus) wordt 40% van het gemiddelde percentage van de variabele beloning van alle managers in de zogenaamde WL-2 salarisschaal in Nederland. Deze regeling gaat in per
1 januari 2007.
o Geen gedwongen ontslagen tot 1 januari 2011 voor de medewerkers in de fabrieken in Hellendoorn, Oss en Rotterdam.
o Deze datum kan voor niet-productiepersoneel (indirecten) worden vervroegd na overleg met de betrokken Ondernemingsraad. o Medewerkers van Unilever-fabrieken in Hellendoorn, Oss en Rotterdam die plaatsmaken voor een medewerker uit Delft, Loosdrecht of Vlaardingen, komen in aanmerking voor een ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule met factor 1,0.
o Arbeidsongeschikte medewerkers wordt een passende functie binnen Unilever aangeboden. Voor hen geldt een ontslagverbod in verband met arbeidsongeschiktheid, tenzij wordt overeengekomen dat herplaatsing binnen Unilever in redelijkheid niet mogelijk is. o Banen die structureel worden vervuld door uitzendkrachten worden omgezet in vaste banen.
o Verder hebben we afspraken gemaakt over opleiding en EVC (certificering van competenties) en over leeftijdsfasebewust personeelsbeleid.
o De ploegenpercentages en overige arbeidsvoorwaarden van de medewerkers in Oss en Loosdrecht worden gelijkgesteld aan die van de overige fabrieken van Unilever in Nederland.

Unilever is ervan overtuigd dat dit uitgebreide pakket recht doet aan alle medewerkers van Unilever Nederland. Vandaag wordt dit voorstel door de bonden voorgelegd aan de leden.

Unilever Nederland :

Media Relations
Weena 455
3013 AL Rotterdam

T: +31 (0) 10 217 4844
Na 17.30 uur: +31 (0) 10 217 4000
F: +31 (0) 10 217 4843

press-office.rotterdam@unilever.com