TROS

Afdeling Marketing & Communicatie
Hilversum, 02-11-2007

Televisie
OPGELICHT?!
Uitzending dinsdag 6 november
Nederland 1 - 21.05 uur

OPGELICHT?! OP DE KOFFIE BIJ ILLEGAAL GOKSYNDICAAT

Online gaming is 'hot'. Een spannend potje poker of bingo lijkt een makkelijke manier om geld te verdienen. Ook de investeerders in internetgamingbedrijf Nova Lusus zagen gouden bergen, maar de meesten kunnen fluiten naar hun geld: Nova Lusus is niets meer dan een illegaal piramidespel.

Van het lezen van de website van Nova Lusus krijg je eurotekens in je ogen, want de "succesformule" van het online gamingbedrijf klinkt onweerstaanbaar. De leden van Nova Lusus kunnen geld verdienen met poker, roulette, bingo en andere spelen, maar kunnen ook hun eigen 'gamerooms' starten. Samen bezitten de 7500 leden 70% van het bedrijf.

Piramidespel
Het klinkt mooi, maar er zitten veel haken en ogen aan dit systeem. Nieuwe leden moeten minimaal 69 euro inleggen en actief nieuwe spelers binnenhalen. Want hoe meer betalende leden je aanbrengt, hoe meer geld er te verdienen valt. Een piramidespel dus, en dat is illegaal in Nederland.

Verslaggevers van OPGELICHT?! willen met eigen ogen zien hoe het bedrijf te werk gaat en gaan naar een bijeenkomst die alleen op uitnodiging is te bezoeken. De koffie en een gelikte presentatie staan klaar en blijkbaar is Nova Lusus in de veronderstelling dat ze zelfs ons programma warm kunnen maken voor een lidmaatschap. Een bijzondere ontmoeting met Hans van der Meer, vertrouweling van de veroordeelde 'wonderbelegger' René van den Berg, volgt.

Presentatie: Antoinette Hertsenberg

Voor meer informatie: www.opgelicht.nl




TROS