Gemeente Putten

Putten, 29 oktober 2007

In november 2007 organiseert de gemeente Putten voorlichtingsbijeenkomsten over drugs. Bij deze bijeenkomsten wordt samengewerkt met het kerkelijk jeugd- en jongerenwerk in Putten.

De voorlichting richt zich op jongeren in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar van de kerkelijke jeugdclubs en hun ouders/verzorgers. De bijeenkomsten worden gehouden in het gemeentehuis.

De bijeenkomsten voor jongeren worden gehouden op dinsdag 20 november en maandag 26 november. Beide avonden hebben hetzelfde programma en zijn van 19.00 tot 21.30 uur. Jongeren kunnen zich via hun jeugdclub opgeven voor één van deze avonden.

De bijeenkomsten voor ouders worden gehouden op dinsdag 6 november en maandag 12 november (beide avonden van 19.45 uur tot 22.00 uur). De ouders hebben inmiddels een uitnodiging van de gemeente Putten ontvangen.

In 2004 hebben de gemeente en de kerken het project Alcoholmatiging gehouden voor ouders en jongeren. Na afloop is er onder de deelnemers een enquête gehouden. Hieruit bleek dat de jongeren de opzet van de voorlichting die via interactieve workshops werd gehouden, zeer waardeerden. Ook de deelnemende ouders waardeerden de voorlichting. Zij gaven aan graag op deze wijze over andere onderwerpen geïnformeerd te willen worden. Het merendeel noemde daarbij drugs als onderwerp. Mede daarom, en omdat de aanpak van drugs een speerpunt is van het gemeentelijke veiligheids- en gezondheidsbeleid, organiseert de gemeente samen met de kerken nu deze voorlichtingsbijeenkomsten over drugs.

Ouders verantwoordelijk

Drugsproblematiek komt wereldwijd voor en staat sinds vorig jaar ook in Putten uitgebreid op de agenda. Erover praten met kinderen is voor veel ouders gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarnaast is drugs veelal nog een taboe. De bijeenkomsten voor de ouders gaan dan ook over drugsgebruik en opvoeding. De maatschappij wijst bij de opvoeding van kinderen steeds vaker naar de rol van de ouders als eerst verantwoordelijken. De gemeente vindt dat terecht. Echter, omdat opvoeden niet altijd meevalt, wil zij ouders daar graag bij helpen. Daarom worden de ouders tijdens de bijeenkomsten in de gelegenheid gesteld kennis op te doen over drugs in het algemeen. Hoe zien de ver­ schillende soorten drugs er uit? Wat doet het met je lichaam of geest? Hoe herken ik of mijn kind drugs gebruikt? Maar vooral hoe ga ik daar mee om? Vragen waar de organisatie antwoorden op hoopt te geven. Naast gastsprekers is er volop gelegenheid voor het stellen van vragen. Ook is er ruimte voor persoonlijk contact met de hulpverleningsinstanties.

Gastsprekers

De informatie wordt verzorgd door de GGD, Tactus Verslavingszorg (voormalig CAD), Stichting Voorkom en Stichting Drugs Putten. De GGD geeft informatie over de gevolgen voor de gezondheid en over de drugscijfers in onze regio. Tactus Verslavingszorg belicht de verschillende soorten drugs die er zijn en bespreekt enkele opvoedkundige tips. Hierbij zijn geen kant en klare antwoorden te verwachten, maar wel tips om momenten te herkennen wanneer u met uw kind in gesprek kunt gaan. En handvatten hoe u dat kunt doen. Na de pauze is er tijd voor Stichting Voorkom. Een ex-verslaafde zal onder leiding van een preventiemedewerker zijn/haar verhaal vertellen waar de aanwezigen op kunnen reageren. Tot slot zal de Stichting Drugs Putten zich presenteren en een toelichting geven wat zij voor de Puttense bevolking kan betekenen.

Markt

Naast gastsprekers en discussie is er ook een markt. Er staan tafels waar de aanwezige instanties informatie geven over drugs en drugsgebruik. Dat kan in de vorm van brochures, maar ook door persoonlijke gesprekken. De medewerkers van Tactus nemen ook hun drugskoffer mee, zodat ouders in een veilige omgeving kennis kunnen maken met drugs en drugsattributen. Kortom; de ideale gelegenheid om meer te weten te komen over drugs en opvoedzaken.