Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

CWI Dokkum Postbus 90801 Postbus 220 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 9100 AE DOKKUM Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40 33 9100AE220
www.szw.nl

Contactpersoon Ons kenmerk AM/AKA/07/36003 Doorkiesnummer Datum 6 november 2007 E-mail

Onderwerp Hulp aan de medewerkers van project te Plak

Geachte heer/mevrouw,

Met dit schrijven wil ik graag u aandacht vragen voor het dienstverleningsproject Te Plak. Dit project is een mooi initiatief en voorziet in behoeften op het platteland. Een belangrijke financieringsbron van Te Plak is de RSP-regeling (beter bekend als de witte werksterregeling). De RSP-regeling wordt eind dit jaar volledig beëindigd. Hierdoor dreigt het project Te Plak over de kop te gaan waardoor de werknemers van dit project werkloos worden.

Tijdens het algemeen overleg van donderdag 1 november j.l, heb ik de Tweede Kamer laten weten dat ik de RSP-regeling niet nogmaals zal verlengen, omdat deze niet het gewenste resultaat heeft bereikt. De regeling heeft namelijk nauwelijks extra banen opgeleverd en, zo is gebleken, is fraude-gevoelig. Het mooiste zou zijn dat Te Plak behouden kan blijven via andere financierings-bronnen. Zo niet, dan acht ik het zeer belangrijk dat de medewerkers van Te Plak na ontslag weer direct naar de arbeidsmarkt worden toegeleid. In dat kader heb ik de Tweede Kamer toegezegd u te zullen schrijven met het verzoek alles in het werk te stellen om werkloosheid van de medewerkers van Te Plak te vermijden.

Ik heb UWV, de gemeenten en de provincie Friesland dezelfde brief gestuurd. Naar mijn mening moet het mogelijk zijn door samenwerking met de provincie en de andere ketenpartners het project Te Plak te behouden en, zo niet, in ieder geval ervoor te zorgen dat de betreffende medewerkers (in totaal gaat het om 20 personen) weer snel een baan hebben.

Ons kenmerk AM/AKA/07/36003

Door leden van de Tweede Kamer is aangegeven dat zij de (arbeidsdeelname-)ontwikkeling van de medewerkers van Te Plak nauwgezet zullen volgen. Om de Kamerleden goed over de voortgang te kunnen informeren, zal ik en/of medewerkers van mijn ministerie regelmatig contact met u opnemen. Het zou mooi zijn om bij een gunstig resultaat de verrichtte inspanningen te kunnen gebruiken als "goede voorbeeld" van preventie.

Ik hoop op uw inspanning te mogen rekenen.

Met vriendelijke groet,
de Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(A. Aboutaleb)

Bijlage(n):
Achtergrondinformatie Te Plak
Brief van Te Plak


---