SABIC Europe en TNO bekrachtigen samenwerking om beste resultaat voor REACH te bereiken

06 november 2007 - SABIC Europe en TNO hebben besloten te gaan samenwerken aan REACH (Registratie, Evaluatie,en Autorisatie van CHemische stoffen). Het samenwerkingsverband is contractueel vastgelegd tot het einde van 2010 en is vandaag, 6 november, in Zeist ceremonieel ondertekend. SABIC moet voor het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) rapporten samenstellen en heeft TNO ingeschakeld om de wetenschappelijke en technische ondersteuning te bieden voor de REACH-registratie van ongeveer 80 chemische stoffen.

De petrochemische produkten die SABIC produceert in Europa en importeert uit Saoedi-Arabië zijn voornamelijk 'high-volume' chemicaliën. Deze moeten in de eerste fase van REACH geregistreerd worden. SABIC heeft tot 2010 om de dossiers samen te stellen voor alle stoffen: een immense taak. Er is een speciaal SABIC REACH Program Team gevormd om het merendeel van de competenties die de wetgeving vereist te dekken. Maar REACH vereist ook specialisten op het gebied van chemische veiligheid en risicobeoordeling.

"De experts van TNO kunnen uiteenlopende aspecten dekken, zoals chemische voorschriften, dossiervoorbereiding, humane en milieu-toxicologie, en met name blootstellingscenario's en risicobeoordelingen. TNO is ook bekend met de uiteenlopende toepassingen en toeleveringsketens waarbij SABIC Europe betrokken is. TNO heeft ook veel ervaring met samenwerken met zowel de industriële sector als de overheid. Aangezien REACH een gezamenlijke inspanning van beide sectoren vergt, wordt TNO als de beste partner voor SABIC beschouwd, om de belangen van beide partijen te behartigen", zegt Kees Aartsen, de Director Strategic Planning & Development van SABIC Europe.

"TNO is zeer verheugd om met SABIC Europe te werken aan de REACH-registratie van hun petrochemie produkten. Wij zien de ondertekening van dit contract met SABIC Europe als een belangrijke stap voorwaarts om ons doel te bereiken om één van de belangrijkste kennisleveranciers te worden voor de groeiende REACH-markt. Wij zijn ervan overtuigd dat samenwerken met SABIC Europe aan het succesvol registreren van hun stoffen, voor beide partijen een goede ervaring zal zijn, want beide bedrijven streven hoge kwaliteit na", zegt Kees Ekkers, Algemeen Directeur, TNO Kwaliteit van Leven. (Links Kees Ekkers, rechts Kees Artsen) (Links Kees Ekkers, rechts Kees Artsen)

De volgende fase in REACH, de preregistratie van stoffen, moet vóór 1 december 2008 afgerond zijn. SABIC is bezig met de voorbereidingen om aan de REACH-wetgeving te voldoen: verschillende processen zijn in gang gezet om de ECHA binnen de deadlines te voorzien van kwalitatief goede dossiers voor alle te registreren stoffen van het bedrijf.

"SABIC staat volledig achter de REACH-doelstellingen, die overeenstemmen met ons eigen QESH (Quality, Environment, Safety, Health) beleid. Ons motto voor REACH is 'caring, sharing and preparing'. SABIC voelt zich als fabrikant en importeur van chemicaliën verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van mens en milieu. Voldoen aan de REACH-vereisten is dan ook een logische stap voor ons. SABIC zal zich niet alleen aan de huidige regelgeving houden, maar wil ook op de wensen van toekomstige generaties anticiperen", volgens Kees Aartsen.

SABIC zal dan ook actief haar klanten en leveranciers blijven informeren over de consequenties van REACH voor de produkten. De komende maanden zal meer samengewerkt gaan worden met mede-producenten in consortia en bedrijfsverenigingen.