PvdA Rotterdam


Begroting: Sociale stad

Di 6 Nov 2007
Begroting: Sociale stad

De PvdA is tevreden over het offensief tegen armoede. Het stadsbetuur bereikt veel meer Rotterdammers dan voorheen met informatie en hulp. Toch kunnen de inspanningen nog worden vergroot. De PvdA wil de arbeidsparticipatie vergroten en kleine ondernemers stimuleren.

Armoede
Het offensief tegen armoede is succesvol. Het stadsbestuur bereikt steeds meer arme Rotterdammers met informatie. Aanvraagprocedures zijn vereenvoudigd en ouderen teams helpen bij het aanvragen. Daardoor hebben 8% meer mensen beroep kunnen doen op de bijzondere bijstand. De PvdA is niet tevreden over het formulierenteam en verbeterde schuldhulpverlening. Er is nu maar één medewerker aan het werk terwijl het formulierenteam per 1 januari a.s. op volle sterkte zou zijn. Wij zullen dit nauwlettend blijven volgen.

Werk
De werkgelegenheid in Rotterdam neemt toe. Er zijn steeds meer openstaande vacatures, vooral voor technische functies. In de toekomst zal dit extra toenemen omdat een grote groep havenpersoneel met pensioen zal gaan. Ook het aantal uitkerings- en bijstandsgerechtigden neemt fors af. De openstaande vacatures moeten echter wel worden vervuld. Het college moet daarom de vraag en aanbod van werk beter op elkaar afstemmen.

Economie
Het ondernemersklimaat in Rotterdam is goed. Daarbij zijn de BedrijvenVerbeterGebieden en Kansenzones dragen daar aan bij.

De kleine ondernemers in onze stad kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. De proef Stop en Shop voor gemakkelijk kort parkeren, boekt hier goede resultaten. Met dit kort parkeren wordt het gemakkelijk om snelle boodschappen te dien bij kleine ondernemers in winkelstraten. De PvdA is blij dat het college in de proef aanleiding ziet om het parkeerbeleid aan te passen, zodat kort parkeren in alle winkelstraten buiten het centrum mogelijk wordt gemaakt.

De PvdA steunt ook de ondernemers op de markt. Het college wil de tarieven voor standplaatsen op de markt met 17% verhogen. De extra inkomsten moeten ten gunste komen van meer marktmeesters. De PvdA vindt deze verhoging onevenredig hoog. Wij willen dat eerst een nieuw marktreglement wordt ingevoerd en de handhaving wordt geautomatiseerd. Pas daarna kan juist worden ingeschat hoeveel handhavers nodig zijn en welk budget daarvoor beschikbaar moet komen.

De creatieve economie is van groot belang voor Rotterdam. Voor de audiovisuele sector is het filmfonds belangrijk. De PvdA wil dat dit fonds op het niveau van de vorige jaren handhaven. Daarom willen wij dat het budget voor het Filmfonds ook dit jaar te verhogen met 450.000. De PvdA vraagt zich wel af wanneer het startersfonds voor ondernemers in de creatieve sector actief wordt.

Daarnaast moet worden geprobeerd om de arbeidsparticipatie te vergroten. In Rotterdam wonen nog veel mensen zonder werk, die ook geen recht hebben op een uitkering. Bijvoorbeeld huisvrouwen en mannen waar alleen de partner voor het inkomen zorgt. Veel van deze mensen kunnen aan het werk. De PvdA is blij met de toezegging van het college om minimaal 2.500 mensen uit die groep aan het werk te krijgen.

Welzijn
De PvdA wil meer inzicht in de maatregelen die het stadsbestuur neemt met betrekking tot ouderen. We verwachten een uitgebreide uitwerking van de motie van CDA en PvdA om ouderen en jongeren aan elkaar te koppelen.

De nazorg van jonge gedetineerden is van belang om te voorkomen dat ze weer in de fout gaan. Daarom verwachten wij binnenkort uitleg van het college hoe dit wordt aangepakt.

De PvdA wil dat in 2008 de boten voor mensen met een beperking vanuit Jachthaven Plons gaan varen.

Gratis OV 65+
Op het moment is een proef met gratis openbaar vervoer gaande voor 65-plussers. Uit de tussentijdse evaluatie blijkt dat dit een groot succes is. 58% van de oudere Rotterdammers hebben zich aangemeld voor de proef. Dit is bijna het maximale dat werd verwacht. Zij maken graag gebruik van het openbaar vervoer om naar familie, vrienden e.d. te gaan. Daarom wil de PvdA dat het gratis openbaar vervoer voor 65-plussers structureel wordt ingevoerd.

Inburgering
De PvdA vindt dat het inburgeringsdrama veel te lang heeft geduurd en alleen maar verliezers kent. Wij zijn blij dat het college nu aan de wens van de PvdA en het CDA tegemoet komt en keihard aan een oplossing gaat werken. De inburgeringscursussen worden gratis en de aanvraagprocedure zal worden verkort van 12 naar 2 weken. Hierdoor kan de doelstelling van 20.000 inburgeraars in de komende jaren worden gehaald. Dit is echter niet genoeg met 65.000 mensen in de stad die zon cursus nodig hebben. Daarom moet er nog meer actie worden ondernomen. Ook de kwaliteit van de cursussen moet op een goed niveau blijven.

Dossier


* Begroting

Begroting 2008 - de stukken
Begroting 2008
Begrotingsbijdrage PvdA 6 nov. 2007
Algemene Beschouwingen door Peter van Heemst

Agenda

Begrotingsbehandeling II
Do 8 Nov 13.00 uur