PvdA Rotterdam


Begroting: Opvoeden en opgroeien

Di 6 Nov 2007
Begroting: Opvoeden en opgroeien

De PvdA vindt de kinderen en jongeren het kapitaalgoed van onze stad. Daarom moet het college inzetten op goede opvoeding van kinderen, goed onderwijs op goed onderhouden ruime schoolgebouwen en het ontwikkelen van talenten. Maar ook op de krachtige aanpak van overlast.

Opvoeden
Opvoeden is het belangrijkst voor de verdere ontwikkelen van kinderen én voor jongeren. Alleen ouders met genoeg competenties zijn in staat om hun kinderen goed op te voeden. Daarom is het nodig om de competenties van ouders te versterken. De PvdA vindt alleen extra opvoedingsondersteuning ontoereikend. We moeten vastleggen wat van vaders en moeders wordt verwacht. Ouders moet stap voor stap leren wat het betekent om verantwoordelijkheid te dragen voor een opgroeiend kind in onze stad. Ouders die niet over het minimale competentieniveau beschikken moeten we helpen. Als alle hulp wordt geweigerd, moeten we stevige maatregelen nemen zoals verplichte opvoedingscursussen. Naar aanleiding van de opvoeddebatten die het college organiseert kunnen duidelijk normen worden vastgesteld waaraan ouders zich moeten houden.

Onderwijs
De PvdA vindt net als het college dat er moet worden geïnvesteerd in goed onderwijs, zodat talenten worden gestimuleerd i.p.v. verloren gaan. Daarom is er meer geld nodig om deze scholen en leerlingen de kans te geven deze ontwikkeling door te zetten. Goede huisvesting is hierbij van groot belang. Er zijn nu scholen die onvoldoende ruimte hebben om talenten goed te ontwikkelen. Al eerder heeft de PvdA het college opgeroepen snel te zorgen voor goed onderhouden huisvesting die voldoende ruimte biedt. Voor 2007 was al extra geld uitgetrokken, maar dat is niet genoeg om veel scholen niet op korte termijn te helpen. Daarom willen wij dat er ook in de jaren 2009 en 2010 20 miljoen extra wordt uitgetrokken voor schoolgebouwen. Zo kunnen de problemen in de komende jaren geheel worden opgelost. Ook moet het college het tekort aan leraren proberen terug te dringen.

Jongeren
De PvdA vindt jongeren erg belangrijk voor de stad, daarom moeten jongeren veel ruimte krijgen. Bij overlast krijgen ze echter geen millimeter ruimte meer. Rotterdammers zien de overlast van jongeren als een groot probleem en de PvdA wil dat dit wordt aangepakt. Hierbij moet iedereen in de stad over meedenken en aan meewerken. Problemen voorkomen is altijd het beste en daarom moet veel aandacht gaan naar opvoeden en goed onderwijs. Maar het tegengaan van problemen vraagt net zoveel aandacht. Buurtbewoners, wijkagenten, scholen en jongerenwerkers moeten samen doelgericht en actief de problemen van en met jongeren oplossen. Het college kiest terecht voor een robuuste aanpak die hand in hand gaat met stevige aanpak op sociaal gebied.

Eén van de problemen zijn de jongeren zonder werk of opleiding, de zogenaamde Dark Numbers. Deze groep bestond uit 6.500 inactieve jongeren zonder toekomstperspectief waarvoor verval in jeugdcriminaliteit dreigde. De PvdA vindt dat de loopacties, die gebruik maken van de aanpak Aanbellen, Aankijken, Aaspreken en Activeren, een doorslaand succes. Het aantal Dark Numbers is gedaald tot 1.500. Deze aanpak moeten we voortzetten om het probleem volledig op te lossen.
Naast een baan of opleiding is het van belang dat jongeren ook een dak boven het hoofd hebben. Dit voorkomt criminaliteit, schooluitval en zwerven. Sommige jongeren hebben daar begeleiding bij nodig. De PvdA vindt het van groot belang dat er voldoende financiering wordt gevonden voor de woonbegeleiding. Het college moet bij het Rijk aan blijven kloppen voor financiële steun.
Ook bij de vorming op het gebied van sex en relaties hebben jongeren begeleiding nodig. Het programma Wensen en grenzen is belangrijk om deze vorming te stimuleren en te verbeteren. De PvdA wil dat de financiën van dit programma goed worden geregeld, zodat de projectorganisaties zich alleen bezig hoeft te houden met de uitvoering.

Bovendien verwacht de PvdA dat de activiteiten in het kader van de Europese Jongerenhoofdstad komend jaar goed zichtbaar worden in de stad.

Dossier


* Begroting

Begroting 2008 - de stukken
Begroting 2008
Begrotingsbijdrage PvdA 6 nov. 2007
Algemene Beschouwingen door Peter van Heemst

Agenda

Begrotingsbehandeling II
Do 8 Nov 13.00 uur