G-27 komt met Actieplan Wijkeconomie

06/11/2007 18:00



Nicis Institute



Op dinsdag 6 november heeft Ella Vogelaar, minister voor Wonen, Wijken en Integratie het G27 Actieplan Wijkeconomie in ontvangst genomen. De Enschedese wethouder Eric Helder, in zijn rol van voorzitter van de G27, pijler Economie en Werk, heeft het Actieplan Wijkeconomie aan de minister aangeboden.

Het Actieplan Wijkeconomie reikt gemeenten en ministeries een instrumentenkader aan (10 punten) om hen te helpen de economie in wijken (waaronder de zogenaamde krachtwijken) te stimuleren en beter vorm geven. Veel gemeenten zijn al jaren met wijkeconomie bezig of zijn bezig om wijkeconomie in het stedenbeleid te vervlechten. Het Actieplan biedt hen nu een helpende hand.

Het Actieplan Wijkeconomie bestaat uit in drie sporen:

1. Bevorderen van het ondernemerschap

2. Verbeteren van het vestigingsklimaat

3. Investeren in de wijk.

Het Actieplan Wijkeconomie is het aanbod van de G27 om samen met ondernemers, bewoners en andere partners in wijken actie te ondernemen om ondernemerschap in de wijk te bevorderen. Het gaat over het versterken van de economische functie, ondernemerschap en economische participatie in wijken. Met dit Actieplan wil de G27 bevorderen dat zo goed mogelijk wordt aangesloten bij ideeën en kansen uit wijken, waarbij optimaal rekening wordt gehouden met de lokale situatie.

Het Actieplan Wijkeconomie is keuzemenu van instrumenten die van toepassing kunnen zijn in een willekeurige wijk. De instrumenten die genoemd worden zijn onder andere de inzet van microkredieten, het postioneren van de wijk als aantrekkelijk vestigingsplaats voor creatieve ondernemerschap en de zorg voor een goede menging van wonen en werken. In het Actieplan pleit de G27 voor instrumenten die de ontwikkeling en instandhouding van binnenstedelijke bedrijventerreinen bevorderen, het breder uitrollen van het instrument bedrijfsgerichte gebiedsverbeteringen, en een gezamenlijk onderzoek naar de inzet van Europese Fondsen op het terrein van scholing en nieuw ondernemerschap.

Het Actieplan Wijkeconomie is gemaakt door de werkgroep Wijkeconomie van de pijler Werk en Economie van de G27. De G27 is een samenwerkingsverband van 27 grote steden die betrokken zijn bij het grotestedenbeleid. De G27 bestaat uit uit de steden: Alkmaar, Almelo, Amersfoort, Arnhem, Breda, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Emmen, Enschede, Groningen, Haarlem, Heerlen, Helmond, Hengelo, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Den Bosch, Schiedam, Sittard-geleen, Tilburg, Venlo, Zaanstad en Zwolle.





http://www.g27.nl

http://www.nicis.nl/pers