Socialistische Partij

Betere spoorbenutting door aandringen SP

30-10-2007 * Emile Roemer kreeg vandaag de steun van minister Eurlings voor het maken van een plan waarin wordt gekeken naar de mogelijkheden om de beperkte capaciteit op het spoor beter te benutten. De afgelopen tijd is veel te doen geweest over de spoorcapaciteit. ProRail gaf aan dat het huidige spoornet tegen haar grenzen aanloopt. Ook klaagden diverse vervoerders over afgewezen verzoeken voor de dienstregeling van volgend jaar. Roemer pleitte verder voor betere arbeidsomstandigheden voor spoorwerkers.

In de motie die Roemer samen met het Kamerlid Cramer (ChristenUnie) indiende werd de minister verzocht te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van de implementatie van de ERTMS-technologie op de spoorcapaciteit. ERTMS is een nieuwe techniek die het in de toekomst mogelijk kan maken treinen dichter op elkaar te laten rijden, waardoor er meer treinen gebruik kunnen maken van hetzelfde spoor.

In een andere motie van Roemer werd de regering verzocht te komen met een voorstel om iets te doen aan ongebruikte treinpaden. Elke vervoerder moet lang van tevoren bij ProRail de geplande dienstregeling aangeven en 'reserveert' zo stukken spoor op bepaalde tijden. Zeker bij het goederenvervoer over het spoor gebeurt het te vaak dat deze gereserveerde stukken uiteindelijk niet gebruikt worden. Roemer: "Zeker bij de huidige krapte op het spoor is het gewoon doodzonde dat spoor wel gereserveerd wordt, maar vervolgens niet gebruikt wordt. Het is nodig dat het spoor zo efficiënt mogelijk gebruikt wordt, zodat zoveel mogelijk treinen hier gebruik van kunnen maken." De minister deelt de zorgen van de SP en steunt daarom deze motie.

Verder pleitte Roemer ook voor de bescherming van de arbeidsrechten van spoorwerkers. Onlangs werd duidelijk dat de minister overweegt om ook spoorwerkers ouder dan 55 jaar te verplichten in de nacht te werken. Dit is voor Roemer onacceptabel: "Deze mensen moeten hard werken onder zware omstandigheden. Om ze dan na zoveel jaren te verplichten 's nachts te werken is niet menselijk en is bovendien in strijd met eerder gemaakte CAO-afspraken."