ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV onderstreept adviezen van inspectie voor de gezondheidszorg

De resultaten van het onderzoek in de gehandicaptenzorg van de inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) komen ABVAKABO FNV bekend voor. Het doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in onder andere de risico's op het terrein van deskundigheid van het personeel, continuïteit van zorg, diagnostiek en signalering en veiligheid.

ABVAKABO FNV ontvangt regelmatig verontrustende berichten van leden. Onvoldoende aanwezige ervaring op de groep, waardoor het cliëntenbelang niet altijd overeind blijft, onduidelijke afspraken over het omgaan met protocollen. "Vanwege tekorten aan personeel moeten werknemers hun schouders zetten onder soms kennelijk onhoudbare situaties om de cliënten nog verzorging en veiligheid te bieden", zegt Hans Moerman, bestuurder bij ABVAKABO FNV. "Er is sprake van een sfeer van doorroeien, ook al maakt de boot enorm water. Daarmee gaan werknemers over hun eigen grenzen heen".

De druk om steeds meer marktgericht en daarmee meer geldgericht te werken is volgens de vakbond één van de oorzaken van de problemen. Kwaliteit van zorg komt daarmee in het geding. Ook de werkdruk, scholingsbeleid en de arbeidsmarktproblematiek zijn bekende factoren, volgens Moerman. Een van de adviezen van de inspectie is dat instellingen meer aandacht moeten schenken aan coaching, bijscholing en uitwisseling van kennis en ervaring om de vakkundigheid van het personeel te verhogen. Tijdens de cao-onderhandelingen eist ABVAKABO FNV van de werkgeversorganisaties om hier duidelijke afspraken over te maken. Zo kunnen medewerkers behouden blijven voor de sector en kan de sector tevens aantrekkelijker gemaakt worden voor nieuwkomers. 06-11-2007, Gehandicaptenzorg | Meer over: gehandicaptenzorg, zorg |