Legionella preventie koeltorens lastig

06/11/2007 17:13



Stichting Streeklaboratorium Haarlem



Sinds de zomer van 2006 weet Nederland dat het mogelijk is om Legionella-longontsteking op te lopen als gevolg van een koeltoren besmetting. In totaal werden in Amsterdam 30 personen ziek, van wie er drie overleden.

Om nieuwe epidemieën te voorkomen behoren gemeenten sinds april van dit jaar toe te zien op het beheer van natte koeltorens. Echter, slechts weinig gemeenten weten op dit moment hoeveel koeltorens er op hun grondgebied zijn. Gebruikers van gebouwen weten regelmatig zelf niet dat ze een natte koeltoren hebben. Dit komt doordat de koeltorens vaak in een gevel worden weggewerkt en er slechts een rooster zichtbaar is.

In het verleden heeft de gemeente Rotterdam een grondige inventarisatie gedaan. Daarbij ging de meeste tijd en moeite zitten in het identificeren van de koeltorens. Meer recent is ook door de gemeente Amsterdam een overzicht gemaakt. Voor kleinere gemeenten is het moeilijker hierop actief beleid te voeren.

Met het registreren alleen zijn de gemeenten bovendien nog niet klaar. Ook moeten zij erop toezien dat koeltorens zodanig onderhouden worden dat epidemieën niet kunnen optreden. Dit vereist gespecialiseerde kennis van installaties, desinfectie- en kweek- methoden. Zo is aanbevolen om tweemaal per jaar watermonsters te nemen die op aanwezigheid van Legionella worden gekweekt. Daarbij blijkt dat het bijzonder ingewikkeld is om Legionella uit koelwater te kweken en vaak ten onrechte wordt aangegeven dat het water Legionella-vrij is.

Om gemeenten te ondersteunen bij deze nieuwe taak organiseert Streeklab Haarlem op 23 november een symposium "Legionella in de lucht". Tijdens het symposium komen alle aspecten van Legionella-bestrijding bij koeltorens aan de orde. Het symposiumprogramma is in te zien op www.bel-legionella.nl. Geïnteresseerden kunnen zich via deze site opgeven.





http://www.bel-legionella.nl/