versterkt versnipperingeffect Klimaatverandering versterkt versnipperingeffect 6 nov 2007

Onderdeel: WOT Natuur en Milieu

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de (ruimtelijke) consequenties van klimaatveranderingen voor soorten en levensgemeenschappen. Onderzoekers van Alterra, onderdeel van Wageningen UR, ontwikkelden kentallen voor de gevoeligheid van vaatplanten voor habitatversnippering en klimaatverandering. Deze kentallen blijken een deel van de waargenomen trends over de twintigste eeuw te kunnen verklaren. Binnen de groep soorten met een hoge gevoeligheid voor klimaatverandering nemen de soorten met hoge gevoeligheid voor versnippering het meest af. Dit resultaat ondersteunt de theorie dat effecten van klimaatverandering op biodiversiteit worden uitvergroot door fragmentatie.

Uit het onderzoek blijkt onder andere:

inheemse soorten gaan meer achteruit dan uitheemse soorten.

binnen de groep inheemse soorten gaan de noordelijke en montane soorten het meest achteruit.

ingeburgerde soorten die na 1500 in Nederland geĂŻntroduceerd zijn laten een toename zien in voorkomen.

nieuwe plantensoorten kunnen economische en milieuproblemen veroorzaken. Sommige veroorzaken die al.

ook verstedelijking vormt een verklaring voor de waargenomen trends, al is de mate waarin verstedelijking een rol speelt nog niet duidelijk.

Om de gevoeligheid voor klimaatverandering te schatten, zijn twee methodes gebruikt: een bestaand regressiemodel voor 20% van de Europese vaatplanten (EuroMove) is aangevuld met een risico-inschatting op basis van karakteristieken van het geografisch areaal (grootte van het areaal en ligging van Nederland ten opzichte van de rest van het areaal).

Contact
Wim Ozinga
wim.ozinga@wur.nl

+31 (0)317 47 79 05