Partij van de Arbeid

No-claim afgeschaft!

06-11-2007 04:08

Vandaag wordt in de Eerste Kamer de aangepaste zorgwet behandeld waarin de no-claim is afgeschaft en een verplicht eigen risico wordt ingevoerd. Het afschaffen van de no-claim teruggave is slechts een eerste stap in herstel van solidariteit. Het is van wezenlijk belang dat de inkomensverschillen tussen zieken en gezonden verder verkleind worden, aldus Kim Putters PvdA Eerste-Kamerlid.

De PvdA Eerste-Kamerfractie is blij met deze eerste stap naar meer solidariteit. Maar wil voor 2008 in ieder geval een uitbreiding van de compensatieregeling voor het eigenrisico. Daarnaast wil zij naar 2009 een regeling die inkomensafhankelijk is en waarin mensen die chronisch ziek zijn of gehandicapt beter worden gecompenseerd.

Uitbreiding van de compensatieregeling
Voor 2008 is in de aangepast wet een compensatieregeling voor het eigen risico ingesteld voor mensen die medicijnen gebruiken. De PvdA Eerste-Kamerfractie wil dat deze regeling wordt uitgebreid. Alleen met een uitbreiding van de compensatieregeling kan het herstel van solidariteit ook daadwerkelijk gelden voor mensen die structureel hoge zorgkosten hebben maar geen medicijnen gebruiken en tegelijk vaak in lage inkomensgroepen vallen.

Effectiviteit
Over de effectiviteit, uitvoerbaarheid en consistentie van het nu voorliggende wetsvoorstel oordeelt de fractie ook zeer kritisch. We hebben daarom alternatieven genoemd die wij in het komend wetsvoorstel zouden willen terugzien. De uitvoering van de wet kan effectiever en meer solidair. Zoals de inkomensafhankelijkheid van de eigen betalingen en het eigen risico. En het laten beginnen van het eigen risico vanaf een hoger bedrag voor mensen met structureel onvermijdbare hoge zorgkosten aldus Putters.