Gemeente Grave

Voorkom kattenoverlast

Oproep: voer wilde katten niet

De gemeente wordt met enige regelmaat gebeld over katten die voor overlast zorgen. Ons wordt dan gevraagd om de dieren te laten vangen en inslapen. Vaak is dat echter niet de beste oplossing. Het allerbelangrijkste is dat bewoners stoppen met het voeren van de katten. Als de dieren geen eten meer vinden, trekken ze vanzelf weg.

Dat voeren gebeurt uiteraard met de beste bedoelingen. Maar bedenk wel dat daarmee katten worden aangelokt, en niet iedereen houdt van katten. Bedenk ook dat katten bij andere mensen vaak overlast, hinder en schade veroorzaken. Wij ontvangen klachten over katten die openbare terreinen en tuinen waar kinderen spelen ernstig vervuilen. Anderen klagen over schade die katten veroorzaken doordat zij vissen uit tuinvijvers vangen en opeten. Veel klachten krijgen wij ook over stank, het krijsen van (krolse) katten, vechten en het "sproeien" door katers. Kortom, het voeren van de katten kan tot gevolg hebben dat katten worden aangelokt die dan voor veel overlast zorgen. Wij willen iedereen dan ook dringend oproepen om wilde katten niet meer te voeren.

Niet voeren, vangen-helpen-terugzetten

Het wegvangen of doden van zwerfkatten wordt door velen vaak gezien als de beste oplossing. Dit wegvangen is echter vaak zinloos en dieronvriendelijk en lost het probleem lang niet altijd op. Het allerbelangrijkste is dat de katten niet worden gevoerd. Ze trekken dan zelf weg omdat ze niets meer te eten vinden. Voor katten die dan toch nog overblijven is vangen, castreren/steriliseren en terugzetten de aanpak die de dierenbeschermers ons aanraden.

Bij deze aanpak worden de dieren met deugdelijke, diervriendelijke kooien gevangen.

De gevangen katten die te wild zijn om in een gezin geplaatst te kunnen worden, worden zo snel mogelijk naar de dierenarts gebracht om gecastreerd en/of gesteriliseerd te worden. Deze dieren kunnen daarna niet meer voor nakomelingen zorgen. Vervolgens worden de katten zo snel mogelijk teruggezet in de omgeving waar ze gevangen zijn. Dit terugplaatsen stuit vaak op onbegrip omdat mensen weer problemen van die katten verwachten. Uit onderzoek is echter gebleken dat dit niet het geval is. Eenmaal terug in de groep gedragen deze katten zich veel rustiger. Er wordt niet meer gekrijst en het vechten en sproeien vermindert sterk. Omwonenden hebben dus veel minder last van deze katten. Nieuwe katten, dus katten van buiten deze groep, worden door de groep niet meer geaccepteerd en verjaagd. Omdat er geen kittens meer bij komen is de ervaring in de praktijk dat de groep steeds kleiner wordt en uiteindelijk door natuurlijk verloop zal uitsterven. Het is wel van groot belang dat de katteneigenaar zijn verantwoording neemt en zijn of haar kat tijdig bij de dierenarts laat castreren/steriliseren zodat die geen ongewenste nestjes krijgt, of veroorzaakt.

Katten die zich niet agressief of wild gedragen worden eveneens geholpen door de dierenarts en daar wordt dan een nieuw thuis voor gezocht.


1e stap: Niet voeren

De ervaring heeft geleerd dat deze aanpak voor zowel mens als dier de beste oplossing is. Maar, deze oplossing is vrij kostbaar en de gemeente heeft hier maar een beperkt budget voor beschikbaar. Wij willen iedereen dan ook dringend oproepen om wilde katten niet meer te voeren.

Informatie Dhr. A. Schlösser, cluster Handhaving (0486) 477 268