Deelgemeente Charlois Rotterdam

Strengere aanpak overtreders in Charlois - Interventiemedewerkers Stadstoezicht krijgen meer bevoegdheden

Begin november start Stadstoezicht in delen van Charlois met een strengere aanpak van overtreders van de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam (APV).

Ook in het Zuidpleingebied kunnen interventiemedewerkers van Stadstoezicht overtreders van de Algemene Plaatselijke Verordening nu bekeuren. Nieuw is dat interventiemedewerkers van Stadstoezicht overtreders kunnen bekeuren. Nieuw is vooral dat de interventiemedewerkers ook kunnen doorpakken: aanhouden van overtreders en deze vervolgens aan de politie overdragen. Het Openbaar Ministerie gaat deze overtreders desnoods voor de rechter brengen om straf op te laten leggen. Deze extra bevoegdheden voor Stadstoezicht maken het mogelijk om lik-op-stuk beleid toe te passen. Zo willen Stadstoezicht, politie, OM, deelgemeente en stadsmariniers de overlast in Charlois aanpakken en terugdringen.

Boetes

Tot nu toe spraken de meeste medewerkers van Stadstoezicht overtreders aan op hun ontoelaatbare gedrag. Noodgedwongen bleef het daarbij en konden overtreders schouderophalend weglopen. Alleen milieucontroleurs konden bekeuringen geven. Met de nieuwe bevoegdheden kan Stadstoezicht meer bekeuringen uitdelen. Als een overtreder bovendien zijn of haar identiteitsbewijs niet kan tonen, agressief wordt of beledigingen uit, kunnen interventiemedewerkers de overtreder aanhouden en aan de politie overdragen. Zonodig gebruiken interventiemedewerkers hierbij handboeien. In nauwe samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie wordt eventueel tot vervolging overgegaan: het voor de rechter brengen van de overtreder die dan een straf wordt opgelegd.

Kleine ergernissen

Stadstoezicht handhaaft vooral op de zogenoemde kleine ergernissen in de APV. In Charlois gaat het om het vervuilen van de openbare ruimte door afval zoals blikjes, flesjes, peuken, verpakkingsmateriaal en papier lukraak op straat te gooien in plaats van in de afvalbakken. Maar ook het niet aanlijnen van honden, het niet opruimen van hondenpoep, wildplassen, het plakken en kladden op straat en op gebouwen en het vernielen van straatmeubilair.

Deze aanpak begint in Charlois met name in de volgende gebieden: Mijnkintbuurt, Carnisse, Dordtselaan, Gouwstraat, Oud Charlois, Tarwewijk en het Zuidplein (het openbaar vervoer-gebied). Maar overtreders lopen in heel de deelgemeente Charlois kans een bekeuring te krijgen.