Dienstenbond CNV

Nieuws

6 november 2007

Cao- onderhandelingen Fortis van start

Door: Bernard Jan de Groot

De cao onderhandelingen bij Fortis Bank zijn vorige week van start gegaan. De werkgever wil de verschillen met de cao van ABNAMRO niet groter maken omdat er uiteindelijk één pakket met arbeidsvoorwaarden komt.

De cao onderhandelingen bij Fortis Bank zijn vorige week van start gegaan. De werkgever wil de verschillen met de cao van ABNAMRO niet groter maken omdat er uiteindelijk één pakket met arbeidsvoorwaarden komt.

De overname van ABNAMRO is een feit. Voorlopig verandert er niet veel: eerst zal het Consortium de transitieplannen klaar moeten hebben. Dit zal halverwege 2008 zijn. Tegen die tijd zullen wij gaan onderhandelingen over een integraal sociaal plan. Vervolgens zal in 2008 een begin gemaakt worden met het harmoniseren van de arbeidsvoorwaarden.

Omdat straks de caos van ABNAMRO en Fortis Bank in elkaar moeten worden geschoven tot één cao wil de werkgever de verschillen tussen de beide caos niet groter maken en stellen zij voor om in 2008 zo weinig mogelijk wijzigingen door te voeren. CNV Dienstenbond heeft echter aangegeven ook aandacht te willen besteden aan de hoofdthemas Plezier in werk, Werkzekerheid, Zorg en Arbeid en Internationale solidariteit.

Ontslagpremie Rijkman Groenink
CNV Dienstenbond heeft zijn standpunt herhaald dat de ontslagpremie van 4,3 miljoen voor Rijkman Groenink en nog eens 22 maandsalarissen bovenop de bijna 20 miljoen die Groenink eerder incasseerde voor de verzilvering van zijn opties en aandelen in geen enkele verhouding staat met de geleverde prestatie. Dit is op geen enkele manier uit te leggen aan de werknemers van ABNAMRO en Fortis. Al eerder riep CNV Dienstenbond de gewezen voorman van ABN AMRO op een gebaar te maken naar zijn personeel. Eerder gaf Leo van Wijk (voormalige topman van KLM) in de moeilijke tijden een substantieel deel van zijn beloning terug aan zijn werknemers. Jan Bennik (topman Numico) deed dat ook kortgeleden toen hij een belangrijk deel van zijn 90 miljoen teruggaf aan goede doelen. Wij hopen dat die voorbeelden Groenink zullen inspireren.
Daarnaast eiste CNV Dienstenbond bij de opening van de cao-onderhandelingen bij Fortis (net als bij ABNAMRO) een overnamebonus voor het personeel. Uiteindelijk zullen er de komende drie jaar 7800 banen verdwijnen waarvan eenderde bij Fortis. Wij zijn van mening dat u een bonus verdient tegenover alle onzekerheid over uw baan en de flexibiliteit die van u wordt gevraagd zal worden.

Op 22 november a.s. hebben wij een afspraak met het Consortium over de voortgang van de overname. Op 23 november worden de cao onderhandelingen hervat en hopen wij meer nieuws voor u te hebben. Voor vragen over deze info kunt u contact opnemen met bestuurder Bernard Jan de Groot 010-2651111 of e-mail
B.deGroot@remove-this.cnvdibo.nl